U trendu

Šinković (NDNV): Napad na novinare zahteva oštriji pristup države

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Norbert Šinković izjavio je da je pravda nedostižna za novinare koji trpe napade i pritiske i ocenio da je 2020. godina bila jedna od najtežih za novinarstvo u Srbiji.

Povodom toga što je republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac donela Opšte obavezno uputstvo kojim se nalaže hitno postupanje u predmetima u kojima su žrtve krivičnih dela novinari, Šinković je rekao da je to važno, ali je dodao da je vrlo oprezan prema takvim vrstama najava.

„Za sada je izostalo preciziranje načina na koji će uputstvo tužilaštvima biti sprovodjeno, a najčešći problem u takvim postupcima jesu pravne kvalifikacije napada na novinare, gde je potreban oštriji pristup, jasna kvalifikacija i hitna reakcija svih institucija, uz napomenu da to nije samo pitanje tužilaštva, već i policije i sudstva”, naveo je Šinković za portal Autonomija.

Prema njegovim rečima, čak i kada policija i tužilaštvo urade svoj deo posla i to dodje do suda, sud kasni i ne reaguje na primeren način.

„U slučaju paljenja kuće kolegi Milanu Jovanoviću vidimo da taj slučaj jako drugo traje, da to ima ozbiljne posledice po zdravlje samog novinara žrtve i njegove porodice“, kazao je Šinković.

On je rekao i da je 2020. godina bila teška za novinare i zbog talasa otpuštanja, koji je krenuo sa Radio-televizije Vojvodine, a čime su naročito bile pogodjene redakcije na jezicima nacionalnih manjina.

Ocenio je da je izbor Olivere Zekić na čelo Saveta REM-a „poruka da se ništa neće promeniti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.