U trendu

SKGO deveti put nagradio najbilje medijske priloge na konkursu Drugačije od drugih

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) dodelila je danas sedam nagrada za najbolje novinarske priloge koji obradjuju teme važne za zajednicu na lokalnom nivou, a u okviru devetog medijskog konkursa „Drugačije od drugih“.

Konkurs o praksi u lokalnoj samoupravi za novinare lokalnih, regionalnih i nacionalnih medija, bio je otvoren za radove pripremljene u periodu od 1. januara do 15. oktobra ove godine.

Na konkurs su stigla 53 priloga, a žiri je odabrao sedam koji su, kako je navedeno na svečanoj dodeli nagrada, na jedinstven način obradili teme evropskih integracija, zaštite šivotne sredine, unapredjenja poslovne klime, prevncije i upravljenja vanrednim situacijama, rodne ravnopravnosti i ljudskih prava.

Pobednici medijskog konkursa nagradjeni su laptop računarima i bežičnim miševima, kao i specijalnim priznanjima.

Najbolje priloge su pripremili Predrag Todorović sa TV Centar iz Svilajnca koji se u prilogu „Bez kulture nema nas“ bavio značajem obnove doma kulture u najvećem svilajnačkom selu Kušiljevu, potom Katarina Baletić iz „Nove ekonomije“ koja je u prilogu „Nećete me pomeriti“ govorila o ženama koje su se u majim sredinama odlučile na pokretanje sopstvenog biznisa,  kao i Valentina Simić sa TV Zone plus iz Niša koja je u prilogu „Sekundarni život“ razmatrala život i rad sakupljača sekundarnih sirovina.

Nagrade su dobili i Milica Milojević Kostić iz Medijskog istraživačkog centra Niš za prilog „NIje uspeh nastup u Londonu, već svaka devojčica koja se izbori za sebe“ i Irena Lazarević sa TV PI kanala iz Prota za prilog „LPA za decu“ sa pričom o vantelesnoj oplodnji parova koji su imali problem da dobiju decu.

Nagradjena je i Slavica Gligorović sa RTS-a za prilog „Crna voda u Čukaričkom rukavcu“ o višedecenijskom zagadjenju koje je kulminiralo prošle godine, kao i Tatjana Dimitrić Mijailović sa RTS-a za prilog „Šabački grafički centar šansa za posao osobama sa invaliditetom“.

O nagradjenima je odlučivao žiri koji su činili novinarka RTS-a Olivera Petrović Stojančić, novinarka „Blica“ Lana Gedošević, direktor Foneta Zoran Seklulić, urednik Prvog programa Radio Beograda Srdjan Bošković i Vladan Samardžič iz „Večernjih novosti“.

Medijski konkurs se realizuje u okviru projekte „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU, II faza“, a koji finansira Vlada Švedske.

Zamenik generalnog sekretara SKGO NIkola Tarbuk kazao je da ta organizacija pokušava da promoviše teme važne za lokalne samouprave u medijima i podigne vidljivost lokalne samouprave kao najniže grane vlasti koja je najbliža gradjanima.

„Za nas je bilo važno da taj nivi vlasti medijski osvetlimo, da dobijem o medijske priloge koji pozitivno, ali na kritičan način razmatraju rad lokalnih samouparava“, kazao je on.

Ocenio je i da broj radova koji se šalje na konkurs pokazuje da raste zainteresovanost za ovu temu.

Tarbuk je pozvao i druge novinare, koji do sada nisu učestvovali na ovom konkursu, da se sledeće godine pošalju svoje priloge, a one koji su poslali svoje priloge zamolio da nastave da se bave temama bitnim za lokalne zajednice.

Član žirija Vladan Samardžić kazao je da „Drugačije od drugih“ jedinstven medijski konkurs u Srbiji, koji prepoznaje novinarske priče o problemima, strahovima, potrebama, snovima i željama ljudi na lokalu.

„U odabiru najboljih na konkursu su odlučivale su nijanse“, rekao je on i zahvalio svim novinarima koji su učestvovali na konkursu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.