U trendu

Slabosti u uspostavljanju sistema interne revizije

Generalni državni revizor Radoslav Sretenović izjavio je danas da na osnovu dosadašnjih izveštaja Državne revizorske institucije (DRI) stanje na uspostavljanju sistema interne revizije i finansijskog upravljanja u Srbiji nije na zavodovoljavajućem nivou.

Sretenović je novinarima, u pauzi skupa o saradnji DRI i internih revizora u javnom sektoru rekao da su, prema podacima iz 2013, od 72 subjekta koji imaju obavezu uspostavljanja interne revizije, državni revizori utvrdili da je ona uspostavljena i funkcioniše samo kod tri.

„Kod 58 subjekata interna revizija nije uspostavljena, kod 16 postoji, ali ne funkcioniše na odgovarajući način, a kod tri je uspostavljena ali ne funkcioniše“, rekao je Sretenović i precizirao da je reč o direktnim i indirektnim korisnicima budžeta od ministarstava do lokalnih samouprava i javnih preduzeća.

Glavni državni revizor je istakao da to govori da stanje nije zadovoljavajuće i da je zato DRI okupila interne revizore na lokalnom nivou kako bi se situacija popravila.

„To je još jedan segment u aktivnosti DRI u reformi javnih finansijama jer želimo da sistem finansijskog upravljanja na lokalnom i centralnom nivou uspostavimo  tako da funkcioniše na najbolji mogući način, jer će to biti brana od nenamenskog i neracionalnog trošenja budžetskih sredstava“, rekao je Sretenović, koji je i predsednik DRI. 

Sretenović je rekao i da sistematskim radom na polju uspostavljan funkcionisanja interne finansijske kontrole u javnom sektoru i interne revizije mogu se očekivati bolji rezultati za nekoliko godina.

„Kada ministri, direktor fondova i javnih preduzeća, gradonačelnici i predsednici opština budu shvatili koliko im može biti dragocena pomoć interne kontrole i interne revizije, kao prvog nivoa odbrane od nenamenskog i neracionalnog trošenja javnih sredstava, tada možemo i da očekujemo bolju sliku i bolje rezultate u sistemu finansijske kontrole u javnom sektoru“, rekao je Sretenović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.