U trendu

Srbija postala medijski feud nekoliko porodica

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović izjavio je danas da je nakon privatizacije i ciklusa projektnog finansiranja medija, Srbija postala medijski „feudski posed“, koji deli nekoliko porodica.

Prema njegovim rečima, ove vreme se u tom smislu ne može porediti sa devedesetim godinama, jer ako se uzme u obzir slobodan prostor za kritiku ispostavlja se da je u vreme režima Slobodana Miloševića bilo „više slobode medija“.

„Svedoci smo potpune kontrole medija, smanjenja prostora za društveni dijalog, koji je potpuno proteran iz javne sfere. No, posle dugog perioda ćutanja i anemije, ovo je pokrenulo solidarnost medju novinarima i sada se borimo za svoje dostojanstvo, a protiv pritisaka, malih plata i torture“, rekao je Obradović u Novom Sadu.

Kao važnu stvar ocenio je gradjanske proteste u Beogradu i Novom Sadu i dodao da smatra da vlast u Srbiji ne razume poruku poslatu sa tih protesta, te da će zbog toga Srbija biti suočena sa problemima u sferi medijskih sloboda i u budućunosti.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović predstavio je rezultate istraživanja Medijske koalicije, sažete u Beloj knjizi konkursnog finansiranja, prema kojima postaje vidljivo da je Srbija u 2014. godini, nakon donošenja novog seta medijskih zakona, doživela rast u sferi medijskih sloboda, ali da se taj rast u 2015. „ponovo survao“, i da će se pad nastaviti u 2016. godini.

Prema rečima Sejdinovića, mediji u Srbiji su dotakli „dno medijskog prostora“ do te mere da bi „informativni program televizije Pink trebalo početi emitovati posle ponoći, a da se dnevne novine Informer ne bi smele prodavati u krugu od kilometar oko škola“.

Dodao je da je da vlast u Srbiji ne razume ni pojam javnog medijskog servisa, što se očitava u izjavama tipa „narod je na izborima rekao mišljenje, pa šta je onda čudno što se sprovode smene u medijima“.

„Vlasti u Srbiji ne mogu da shvate da postoje novinari i urednici koji su profesionalci i koji odgovorno obavljaju svoj posao, ne služeći političarima“, kazao je Sejdinović.

Direktorka Novosadske novinarske škole (NNŠ) Dubravka Valić Nedeljković izjavila je da su ključni problemi medija u Srbiji, ali i u celom regionu, sprovodjenje medijskih reformi, transparentno finansiranje medija, transparentnost vlasništva, uredjivanje oblasti oglašavanja države u medijima i slično.

Prema podacima iz istraživanja koje su sprovodili analitičari iz deset zemalja regiona u okviru projekta Medija observatorije, važno je da se počne finansirati „medijska inicijativa“, odnosno istraživačko i analitičko novinarstvo.

Jedna od smenjenih novinarki Radio televizije Vojvodine RTV Sanja Kljajić kazala je da niko od novinara koji su pokrenuli incijativu Podrži RTV nije planirao da pravi proteste i da okuplja hiljade gradjana, već da su prvo pismo poslali smatrajući da u javnom servisu ne sme da bude neobrazloženih poteza i smena.

„Protesti su krenuli kada nismo dobili nijedan odgovor i kada su gradjani shvatili da je RTV zapravo njihov i da je do sada ispunjavao njihov interes“, kazala je Kljajić.

Prema njenim rečima, ne zna se da li je kontramiting protestima Podrži RTV, koji je u Novom Sadu najavljen za petak, 17. jun u organizaciji nepostojećih udruženja i profesora Filozofskog fakulteta, organizovan od strane „fantomskih orghanizacija, ili je on fantomska tema“.

Okrugli sto o medijskim slobodama, sufinansiranju medija i ulozi i nezavisnosti javnih servisa organizovali su TACSO Gradjanskih incijativa i NUNS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.