U trendu

Stanari smrdljivih zgrada protestovali ispred Vlade

Više od stotinu stanara naselja „Dr Ivan Ribar“ protestovalo je danas ispred zgrade Vlade Srbije, zbog odluke da se takozvane „smrdljive zgrade“ u tom naselju ne ruše već da se pored njih izgrade nove, a njihovi predstavnici razgovarali su sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović.

Okupljeni su imali maske na licu i nosili su transparente sa natpisima „Otrovni zidovi na doživotni kredit“ i uzvikivali da imaju pravo na zdrav život.

Jedan od stanara problematičnih zgrada zgrada Ivan Milović rekao je agenciji Beta da je Građevinska direkcija Srbije pre nedelju dana saopštila da odustaje od rušenja zgrada jer nisu ispunjeni svi uslovi i rešeni imovinsko-pravni odnosi sa svim vlasnicima stanova.

„Mi smo se ovde okupili da kažemo da to nije tačno. Ukoliko prihvatimo ove uslove raskida ugovora koje nam nude, mi u ovom trenutku ne možemo da rešimo svoje mesto stanovanja. Jer nam ukidaju mnoge subvencije koje smo dobili i vraćaju nam manje para nego što smo dali. Ako smo normalna zemlja moralo bi da se zna ko je odgovoran za ovu situaciju, kako se sutradan ne bi ponovila“, kazao je Milović.

Predstavnici stanara naveli su da je ministarka Mihajlović kazala da će „smrdljive zgrade“ biti sanirane, a da će potom biti urađena provera bezbednosti, te da će zgrada biti srušena ako se pokaže da nije bezbedna za život. Oni su dodali da je ministarka odbila njihov predlog da se uradi ogled na jednom stanu te zgrade.

Jedan od stanara okolnih zgrada Mladen Bogićević rekao je za agenciju Beta da je svako drugo rešenje, osim rušenja zgrada, neprihvatljivo i „da se neće smiriti dok se zgrade ne sruše“.Stanari zgrada u naselju „Dr Ivana Ribara“, čiju gradnju je finansirala Građevinska direkcija Srbije, od aprila 2014. godine osećaju smrad u stanovima, a kod dela stanara tada su utvrđene povišene koncentracije otrovnog fenola u organizmu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar