U trendu

Strani mediji: Posle decenija nepoverenja, bolji odnosi Beograda i Ankare

Zapadne agencije prenose da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan srdačno dočekan prilikom posete Srbiji i konstatuju da su odnosi Beograda i Ankare poboljšali poslednjih godina nakon višedecenijskog nepoverenja i da dve zemlje streme ka povećanju trgovinske saradnje.

„Uticaj Turske već je snažan među muslimanima u Bosni, Albaniji i na Kosovu, ali Srbija, većinski naseljena pravoslavnim hrišćanima, mnogo je bliža Rusiji. Ipak, Beograd i Ankara, koje žele da se pridruže EU ali su frustrirane slabim tempom napretka, streme da povećaju trgovinsku saradnju“, navodi Rojters.

Agencija tvrdi da se Erdogan nada se da će povećati ekonomski i kulturni uticaj Turske na Balkanu, u vreme povećanih napetosti između Ankare sa EU i SAD, i podseća da je region Balkana vekovima bio deo Osmanskog carstva.

Erdogan je, dodaje, rekao da će Turska finansirati izgradnju puta koji povezuje Sandžak sa Sarajevom, rekonstruisati kupatilo iz doba Osmanskog carstva i izgraditi most u Novom Pazaru.

U Beogradu je obećao i dopremanje gasa i turske investicije za Balkan i potpisao sporazume sa Vučićem kako bi proširio sporazum o slobodnoj trgovini, ističe agencija.

Turska sebe vidi kao branitelja muslimana kroz istoriju širom Balkana, ukazuje Rojters.

AP podseća da je Turska podržavala bosanske muslimane tokom rata 1990-ih godina, kao da je je u Raškoj oblasti u kojoj većina stanovništva pre smatra svojom otadžbinom BiH ili Tursku, nego Srbiju, situacija ostala mirna, ali napeta tokom godina.

„Odnosi između Srbije i Turske poboljsali su se poslednjih godina nakon višedecenijskog nepoverenja između dve zemlje“, ocenjuje AP napominjući da je Srbija skoro 500 godina bila pod vladavinom Osmanskog carstva.

Američka agencija ističe da je hiljade ljudi mahalo turskim i srpskim zastavama na ulicama Novog Pazara, gde je Erdogan boravio u poseti sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Napominje da je Erdogan pohvalio Vučića zbog toga što mu je pružio podršku tokom neuspelog pokušaja vojnog puča u Turskoj prošle godine.

Rojters navodi da su okupljeni uzvikivali „Alahu Akbar“ (Bog je najveći), a da je na jednom velikom transparentu pisalo „Dobrodošao sultane“ uz potpis „unuci Otomanskog carstva“.

AP, takođe, tvrdi da je na jednom transparentu u Novom Pazaru prikazan muslimanski sveštanik koji živi u SAD Fetulah Gulen, koga Ankara smatra odgovornim za taj pokušaj puča, u zatvorskoj uniformi.

U svom govoru, ukazuje ta agencija, Erdogan je pozvao da se „krvava prošlost Balkana“ zameni jedinstvom među brojnim državama u regionu i poručio da Turska i Srbija dele zajedničke stavove.

„Osećali smo se kao kod kuće tokom poset Srbiji. Očuvaćemo naše prijateljstvo“, prenosi AP Erdoganovu izjavu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.