Tači uzvratio Hanu: EU nedostaje vođstvo i vizija

Povodom kritika evropskog komesara Johanesa Hana zbog izjava o promeni granica na Zapadnom Balkanu, kosovski predsednik Hasim Tači uzvraća da to pokazuje kako Evropskoj uniji „nedostaju vođstvo i vizija“ u konkretizaciji evropske perspektive za Kosovo.

„Nažalost, ovakve izjave evropskog komesara pokazuju ono što sam rekao mnogo puta do sada, da EU nedostaju vođstvo i vizija u konkretizaciji evropske perspektive za Kosovo“, napisao je Tači sinoć na svom Fejsbuk nalogu.

Tači, takođe, tvrdi da je „projekat velike Albanije proizvod propagande Srbije s ciljem da primeni svoj projekat velike Srbije, koji sada skoro da funkcioniše pred nosom EU“.

Han je svoje kritike uputio nakon jučerašnjeg razgovora u Briselu sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, poručivši da su neprihvatljive i kontraproduktivne izjave pojedinih lidera u regionu kojima prizivaju promenu granica.

Han je, prethodno, izrazio razočarenje zbog „zapaljivih izjava pojedinih lidera u regionu“ i upozorio da se takve izjave mogu „obiti o glavu“ onima koji ih izgovaraju.

„Želeo bih da izrazim svoju razočaranost, čak i iznerviranost, zbog zapaljivih izjava pojedinih lidera u regionu. Takve poruke, koje mogu da se shvate kao mešanje u unutrašnja pitanja susednih zemalja i prizivaju menjanje granica, nisu prihvatljive i više su nego kontraproduktivne“, naglasio je Han.

Odgovarajući Hanu na svom nalogu na Fejsbuku, Tači je takođe naveo da „diskirminacija i izolacija“ kosovskih građana danas govori „mnogo više od monotonih izjava nekih zvanicnika EU koja se ponavljaju od 2000. godine“.

Tači je poručio i da „nema velike niti male Albanije, ima samo Albanije i samo Kosova“, odnosno da bi bilo „dobro da EU prihvati ovu realnost i da počne da tretira Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.