U trendu

Teslina prva hidroelektrana od 2019. u sistemu EPS-a

BEOGRAD – Stara hidroelektrana na užičkoj Plaži, prva u Evropi, a druga u svetu posle one na Nijagari koja je po principima srpskog naučnika Nikole Tesle počela da proizvodi struju, biće u stalnom sistemu EPS-a od iduće godine.

U hidrocentralu na Đetini biće ugrađen novi agregat od 300 kilovata, dok će postojeće „Simensove“ turbine kupljene 1900. godine biti rekonstruisane, piše u današnjem izdanju Blic, navodeći da će kao i do sada služiti kao muzejski eksponat i u pogon će se puštati samo prilikom dolaska turističkih grupa, stručnih ekskurzija i stranih delegacija.

Pripremni radovi za ovaj poduhvat počeli su u junu, nastavljeni su juče, a sav posao trebalo bi da bude završen u prvoj polovini 2019. godine, piše Blic.

„Zbog velikog istorijskog značaja, elektrana „Pod gradom“ biće rekonstruišana tako da postojeći agregati zadrže autentičnost i duh perioda u kojem su građeni. Agregati će ostati netaknuti i služiće kao muzejski eksponati, a svi predviđeni radovi biće u saglasnosti sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo“, najavljeno je iz EPS-a.

Osposobljavanje užičke centrale radi se u sklopu projekta rekonstrukcije 13 državnih elektrana i izgradnje dve manje koju finansira Evropska banka za obnovu i razvoj.

Cilj ove investicije je da se elektranama produži radni vek za 30-40 godina, ali i da se povećavaju kapaciteti, piše „Blic“.

Među njima je, kako navodi list, još jedna užička centrala u naselju Turica izgrađena 1929. godine, ali koja duže vreme nije radila zbog dostajalosti popreme.

U nju su nedavno instalirana dva agregata od po 178 kilovata, koji će početi sa proizvodanjom električne energije za 20-ak dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.