U trendu

Trećina naslovnih strana posvećena Vučiću

Najveći broj tekstova na naslovnim stranama dnevnih listova u Srbiji u prva tri meseca ove godine bio je posvećen predsedniku Srpske napredne stranke i predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću – 661 tekst, odnosno oko 34 odsto svih tekstova, pokazuju podaci Medijametra.

Medijametar izlazi četiri puta godišnje. Ovim brojem obuhvaćen je period od januara do marta 2016. godine i dnevne novine Alo, Blic, Večernje novosti, Danas, Informer, Kurir i Politika, kao i nedeljnici Vreme, Nedeljnik, Newsweek, NIN i Pečat. Uzorak čine 1.924 teksta naslovna dnevnih novina.

Drugo mesto prema broju naslovnih strana pripada predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću (232) i treće predsedniku Socijalističke partije Srbije i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću (225).

Najviše tekstova Vučiću je bilo posvećeno na naslovnim stranama dnevnog lista Danas, a najmanje u dnevnom listu Alo, koji je ujedno i list koji je objavio najviše tekstova u kojima se Vučić pominje u pozitivnom kontekstu.

U ovom tromesečju bilo je 40 odsto više tekstova u kojima se Vučić pominje u negativnom kontekstu, nego u prethodnom kvartalu, rečeno je na konferenciji.

Ministar koji se najvše pominje u negativnom kontekstu je Dačić (28), ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović (15) i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović (11).

Od opozicionih lidera najčešće su se na naslovnim stranama pominjali predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić (188), predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić (184) i predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj (143).

U negativnom kontekstu najčešće se pominje Pajtić (27,17 odsto), predsednica Demokratske stranke Srbije (18,42 odsto) i predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović (15,15 odsto).

Stranke su u ovom kvartalu bile tri puta zastupljenije nego ranije, najviše tekstova bilo je o SNS i SPS, a bilo je i 50 odsto više tekstova o opoziciji nego ranije, ali se oni najšće pominju u negativnom kontekstu, u čemu prednjače tekstovi o DS (45).

Najzastupljenije teme u prva tri meseca ove godine bile su unutrašnja politika i izbori, dok je privreda bila na trećem mestu, dok se najmanje pisalo o ekonomiji. Kako se navodi u samo 34 odsto tekstova bilo je balansa izmedju dve strane.

U Informeru 40 odsto svih tekstova sadrži neimenovane izvore, dok ih je u Politici najmanje – šest odsto. Neimenovanih izvora najviše ima u tekstovima o pravosudju, spoljnoj politici i domaćoj politici.

Istraživanje pokazuje da mediji na različite načine prate ono što se dešava sa Evropskom unijom i Rusijom. 33 odsto tekstova o EU ima negativnu konotaciju, dok 26 odsto o Rusiji ima pozitivnu konotaciju. Istraživanje pokazuje i da dnevni list Blic nema tekstove o EU, dok je od ukupno osam negativnih tekstova o Rusiji, sedam objavljeno u tom listu.

Svetski lider koji se najčešće pojavljuje na naslovnim stranama medija u Srbiji je predsednik Rusije Vladimir Putin (111 tekstova) i nemačka kancelarka Angela Merkel (61).

Nedeljnici su pre svega bili fokusirani na izbore, a na naslovnim stranama dominirali su intervjui.
Svi nedeljnici bili su kritični prema vlasti, dok je jedan deo bio kritičan i prema opoziciji.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kazao je da se javnost ne bavi politikom Vlade, već likom Aleksandra Vučića, kao nosioca politike.

On je ocenio da je imidž opozicije personifikovan u Vučićevom liku i da je negativan, ali i da je imidž opozicije negativan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.