Trg Slavija: Izgradiće se muzička fontana

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da će nova fontana na Trgu Slavija biti velelepna, muzička i imaće senzore za vetar.

“Fontana će biti velelepna, muzička i imaće senzore za vetar, što znači da će se u slučaju jačeg vetra smanjivati visina mlaza vode. Između zgrade Narodne banke i samog Trga Slavija biće prelep park, a u njegovom centru bista Dimitrija Tucovića”, kazao je Vesić za Studio B, prenosi Beoinfo.

Govoreći o rekonstrukciji Trga Slavija, Vesić je naveo da će na jesen početi izgradnja fontane, a posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića biće premešteni u Aleju velikana, gde im je i mesto.

“Za vreme radova saobraćaj će se odvijati nesmetano, a u međuvremenu ćemo raspisati novi tender za rekonstrukciju kolovoza na Slaviji i Bulevaru oslobođenja. Očekujemo da radovi počnu u martu sledeće godine. Zaustavljanje saobraćaja tada će biti kraće jer će fontana već biti završena”, rekao je Vesić.

On je dodao da će sledeće godine krenuti tender za rekonstrukciju Ruzveltove ulice.

Gradski menadžer je, govoreći o legalizaciji, istakao da je za danas planiran sastanak u Vladi Srbije, gde će uz resornog ministra biti prisutni predstavnici grada, opština i inspekcija, a svi će dobiti zadatke o narednim koracima.

On je precizirao da primenom novog zakona o ozakonjenju objekata treba da se stavi tačka na višedecenijsku nelegalnu gradnju, a da oni objekti koji imaju uslove uđu u legalne tokove. Ovaj zakon je dao mogućnost da se u Beogradu više od 250.000 objekata ozakoni po veoma povoljnim cenama. Taj zakon znači da ubuduće nijedan kvadratni metar ne sme da se podigne bez dozvole.

“Grad Beograd je, u dogovoru sa resornim ministarstvom, dobio satelitski snimak iz novembra 2015. godine i naloženo je da se napravi popis svih objekata na kojima je izgradnja u toku, to jest onih koji nisu ušli u proces legalizacije. Po našim procenama u Beogradu takvih objekata ima oko 8.000 i svi koji se ne nalaze na satelitskom snimku su bespravni”, rekao je Vesić.

On je dodao da cilj države nije da ruši objekte, ali zakoni i propisi moraju da se poštuju i reda u ovoj oblasti mora da bude.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.