U trendu

Tribina o vakcini: Studija koja dovodi u vezu vakcinu i autizam je zabranjena (VIDEO)

Stručnjaci i lekari učesnici tribine „Istina o MMR vakcini i vakcinaciji“ izjavili su danas u Beogradu da je jedina teorija koja je dovela u vezu autizam i vakcinu zabranjena i povučena 1999. godine i da je njenom rodonačelniku, osudjenom zbog prevare, oduzeta dozvola za rad.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da sa „punom moralnom i etičkom odgovornošću“ poziva roditelje da vakcinišu decu kako ih ne bi dovodili u situaciju u kojoj mogu da obole.

Kon je na skupu u zgradi Opštine Stari grad ocenio da je situacija u Srbiji po pitanju malih boginja ozbiljna zbog pada obuhvata imunizacije, i da su najugroženija deca u vrtićima, gde ih trećina nije vakcinisana. Dodao da neće pomoći ako roditelji odluče da decu ne vode u vrtiće, jer je to bolest koja ide u talasima.

Ostali uzrasti su zaštićeni jer se epidemiološki bedem stvarao 40 godina, rekao je Kon i dodao da bi stepen imunizacije i sada kao i tada trebalo da bude 95 dosto.

Kon je ocenio da su predimenzionirani navodi o negativnim efektima vakcine.

Predstavnica Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević navela je da je u Srbiji registrovan 41 slučaj malih boginja – 36 u Severnoj Mitrovici, po dva u Kraljevu i Vranju, i jedan u Beogradu.

Prema njenim rečima, to nije iznenadjujuće jer je obuhvat vakcinisanja dece mali. Dodala je da je u Beogradu vakcinacija do sredine godine bila manja od 30 odsto, da bi sada bila negde oko 50.

Prema rečima dečjeg psihijatra Instituta za mentalno zdravlje Milice Pejović Milovančević Svetska zdravstvena organizacija je 1999. godine demantovala, zabranila i povukla rad u kome je godinu dana radnije na studiji od 12 slučajeva vakcina dovedena u vezu sa autizmom. Ona je dodala je uzrok autizma nepoznat. Vakcina nije uzrok, već starost roditelja, rekla je ona.

Gradjani i roditelji, medju kojima su i oni čija su deca osetila posledice vakcinacije, ali i oni koji se bore za pravo da odlučuju sami da li će vakcinisati decu, postavljali su razna pitanja. A takodje u tim na trenutke žučnim raspravama čulo se i to „da li možemo da postavimo pitanja koja se nama svidjaju ili moramo samo ona koja se svidjaju vama“.

Predsednik Ekološkog pokreta Novog Sada Nikola Aleksić upitao je učesnike tribine šta misle o tome što je u vakcinama kada je Torlak preuzeo Novartis nadjena živa koja dovodi do autizma, o presudi italijanskog suda da je vakcina uzrok autizma, tome zašto se u Srbiji gazi Ustav koji garantuje da je integritet svakog čoveka nepogaziv i donosi zakon o prisilnoj vakcinaciji. Za Kona je rekao da je „pretio“ gradjanima ako ne prime vakcinu protiv svinjskog gripa.

Kon je rekao da nikome nikada nije pretio, da to što sudovi donose pojedinačne presude nema veze sa istinom da je vakcina uzrok autizma, a da su priče o živi u vakcinama notorne neistine. Kon je objasnio da u sastavu MMR vakcine, koja sadrži oslabljene viruse protiv malih boginja, zauški i rubeola, nema ni aluminijuma.

Pedijatrijska sestra Aleksandra Babić, majka deteta za koje je navela da je oštećeno vakcinom, za šta, kako je dodala ima sudsku presudu, ocenila je da su roditelji opravdano u strahu jer u Srbiji niko ne kontroliše vakcine, a i država nikome ne garantuje bezbednost.

Ona je pročitala Konove stare navode da u vakcinama ima aluminijuma. Kon je odgovorio da ne zna gde je mogao da priča o aluminijumu i da je to verovatno napisao na Fejsubuku.

Takodje, čulo se i pitanje da li bi granica za vakcinaciju mogla da se pomeri, kako bi se izbegli odredjeni rizici, na šta je imunolog Univerzitetske klinike u Tiršovoj Srdjan Janković rekao da je to hipotetički moguće ali da ne  bi bilo dobro da se deca izlažu riziku od bolesti koji je veći od onoga koji donosi vakcina.

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije Radovan Bogdanović rekao je da je vakcina, svaka pa i MMR, pouzdano i bezbedno sredstvo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.