U trendu

U Beogradu otvoren 24. Evropski forum urbanog šumarstva

BEOGRAD – U Beogradu je danas otvoren 24. Evropski forum urbanog šumarstva na kojem će domaći stručnjaci imati priliku da razmene znanja i iskustva sa kolegama iz inostranstva, a gradonačelnik Zoran Radojičić je naveo da Grad Beograd u budućnosti planira da investira 5,2 milijarde evra u projekte kojima će dostići evropske standarde „zelenih gradova“.

Gradonačelnik je rekao da je veoma ponosan jer se u Beogradu održava tako važna manifestacija koja će, kako je rekao, sigurno dodatno podići društvenu svest i pokrenuti nove teme u oblasti zaštite životne sredine.

Naveo je da je početak 21. veka pokazao da moramo bolje da razumemo važnost urbanog planiranja u kontekstu povećanja broja stanovnika u urbanim sredinama, kao i nepredvidivih klimatskih promena, te istakao da je Grad Beograd veoma ponosan na rezultate koji su do sada postignuti i da će nastaviće da radi sve do postizanja konačnih ciljeva.

Prema njegovim rečima, Grad u budućnosti planira da investira 5,2 milijarde evra u projekte kojima će dostići evropske standarde „zelenih gradova“ što, dodao je, znači da će Beograd postati „zeleniji“ i dodatno podići nivo zaštite životne sredine.

„Trenutno je pošumljeno oko 16 procenata teritorije grada Beograda, a naš cilj je da se poveća na 25 procenata. Većina beogradskih šuma dostigla je fiziološku zrelost, te je neophodno da budu podmlađene“, rekao je Radojičić, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Podsetio je da postoje 44 zaštićena prirodna područja na teritoriji Beograda i dodao da gradska vlast nastoji da poveća i broj mesta predviđenih za rekreaciju, sport i eko-turizam.

„Takođe, postavili smo ciljeve u oblastima zaštite vode i zemljišta u narednom periodu. Površina pod šumama Beograda trenutno iznosi oko 13.000 hektara, a investiranjem u zaštitu životne sredine dodatno podižemo svest stanovništva o važnosti ekologije“, rekao je Radojičić.

Izrazio je nadu da će ovaj forum dati veliki doprinos razvijanju urbanog šumarstva u Evropi, naročito među domaćim stručnjacima koji će imati priliku da razmene znanja iskustva sa kolegama iz inostranstva.

„Beograd je uvek bio dobar domaćin i nastojimo da se svi gosti našeg grada osećaju prijatno i provedu kvalitetno vreme u srpskoj prestonici. Nadam se da ćete se ovde dobro provesti i da ćete se ponovo vratiti u naš grad“, rekao je Radojičić i poželeo učesnicima foruma prijatan boravak u Beogradu.

Klajv Dejvis iz Evropskog foruma urbanog šumarstva zahvalio je gradonačelniku i Gradu Beogradu na odličnoj organizaciji i istakao da je impresioniran svime što je video od kada je juče sleteo u Beograd.

„Povećanje procenata teritorije pod šumama sa 16 na 25 odsto, o kojem je govorio gradonačelnik Radojičić, zaista je veliko i želim vam puno sreće na tom ‘putovanju’. To je veoma ambiciozan projekat koji će stanovnicima Beograda obezbediti ‘zeleniji’ i održiviji grad, svakako prijatniji za život“, rekao je Dejvis.

Maja Jovanović iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine je rekla da su veoma ponosni na sve aktivnosti i planove koje sa Gradom sprovode u cilju obezbeđivanja zdravije životne sredine za sugrađane.

„Prva strategija koja se tiče zaštite životne sredine usvojena je 2011. godine, kada je Grad usvojio Strategiju o pošumljavanju. Radimo na tome aktivno duže od 10 godina, a u međuvremenu je usvojen i Program zaštite životne sredine u Beogradu, kao i Akcioni plan adaptacije na klimatske promene, koji je usvojen 2015. godine“, rekla je Jovanović i dodala da je Generalni plan regulacije zelenih površina u Beogradu jedan od najvažnijih dokumenata koji se tiču zaštite životne sredine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.