U trendu

U dve trećine slučaja vatrogasci intervenišu zbog požara

BEOGRAD – Od početka godine vatrogasno-spasilačka Brigada Beograd intervenisala je 5.000 puta, a u dve trećine slučajeva to su bili požari, kojih često ima tokom grejne sezone.

„Vatrogasno-spasilačka brigada Beograd intervenisala je ukupno 5.000 puta u toku ove godine, što je broj koji je sličan prošlogodišnjem koji iznosi 5.500 za celu godinu, a dve trećine su požari koji su u Beogradu u najvećem delu na stambenim objektima”, rekao je za Tanjug Miloš Majstorović, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda.

Kako ističe, ušli smo možda u najopasniji period u toku godine kada je reč o požarima na građevinskim objektima. „Grejna sezona i naše ponašanje u njoj su takvi da ćemo verovatno i ove godine imati dosta požara u stanovima, a kada govorimo o uzorku, sklon sam tome da kažem da je to ljudski faktor. Uređaji koje koristimo nisu krivi za nastanak požara, već smo mi u nekom delu lošeg postupanja stvorili potencijalnu opasnost za nastanak požara”, rekao je Majstrović.

Osnovni savet je, navodi, da preventivnim delovanjem u tim situacijama možemo sprečiti požare i smanjiti posao vatrogascima.

Kada je reč o elektrouređajima, kako kaže, osnovni savet je da ne ostavljamo te uređaje bez kontrole kada napuštamo prostor.

„Ono što možemo raditi tokom grejne sezone je proveriti elektroinstalacije i na taj način potencijalno sprečimo da nastane požar. U Beogradu problem su uglavnom visoki objekti koji imaju zajedničke instalacije i kada svi uključimo u nekom periodu veliki broj uređaja, te instalacije koje su projektovane pre 30-40 godina nisu možda dovoljno dobre i ne mogu da podnesu ta opterećenja i tako dolazi do požara u stambenim objektima i uvek sa velikim posledicama iz razloga što se stepenišni prostor – lift ponašaju kao dimovodni kanali potencijalna opasnost je velika“, rekao je Majstrović.

„U tim situacijama ne smeju da napuštaju stanove i obavezno treba da pozovu 193 i na taj način obaveste Komandno -operativni centar Beograd kako bi saznali gde se nalaze i da možemo da pomognemo”, rekao je Majstrović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar