U trendu

U Kragujevcu održan skup podrške Srbima koji su na barikadama na Kosovu

U centru Kragujevca održan je skup podrške Srbima na barikadama na Kosovu, kao i svim uhapšenima i onima koji su na spisku za hapšenje.

Na skupu, u pešačkoj zoni u Kragujevcu bilo je više od 1.000 ljudi, nosili su zastave Srbije, a sa razglasa su puštane pesme o Kosovu.

Zatraženo je i povlačenje kosovskih specijalaca sa severa, poštovanje medjunarodnih sporazuma, kao i puštanje iz zatvora trojice Srba.

Medju okupljenima bili su i članovi gradskog veća Kragujevca, odbornici vladajuće koalicije kao i direktori javnih preduzeća.

Predsednik udruženja „Ibarski Kolašin“ u Kragujevcu Radivoje Biševac, u ime organizatora rekao je da je ovo prvi njihov skup podrške, te najavio okupljanja i u drugim gradovima.

Rekao je da je poruka Srbima na barikadama da istraju, a da se „gospoda iz Prištine uzmu malo u pamet“ i da ne dođe do većih sukoba.

Sa govornice se čulo da gradjani strepe za Srbe na barikadama i za državu Srbiju koja je, kako smatraju, u problemu.

Ocenjeno je da je zahtev država Kvinte o povlačenju barikada u roku od 24 sata, uz pretnju nasilnog uklanjanja, „ozbiljna pretnja miru“.

Čulo se i da se kriza na Kosovu može rešiti samo povlačenjem specijalnih policijskih snaga sa severa i puštanjem iz zatvore „bespravno uhapšenih ljudi“.

Upućen je i poziv na dijalog, na poštovanje zakona i medjunarodnih sporazuma i Rezolucije SB UN 1244.

Potpredsednik udruženja Ibarski Kolašin Tomislav Radović je poručio da Srbi više neće da trpe teror i proganjanje.

Generalni sekretar Pokreta za Kosovo i Metohiju Raša Rojević je zapretio blokadom Kosova sa „spoljne strane“.

Kazao je da će celo Kosovo biti „hermetički zatvoreno“ budu li krenuli da uklanjaju barikade na putnim pravcima ka Raškoj i Zubinom Potoku.

Poslanica Srpske napredne stranke Nataša Jovanović je rekla da su barikade na Kosovu pojačane, te ocenilia da su „Srbi jači nego ikad“.

Kazala je da danas postoji „neophodno srpsko jedinstvo“.

„Poručujemo im iz Kragujevca da nećemo dozvoliti da strada ni jedno srpsko dete, ni jedna žena, ni jedan čovek koji se bori i traži mir da slobodno živi na vekovnoj srpskoj zemlji“, rekla je Jovanović.

Skup je završen skandiranjem „Kosovo je srce Srbije“ na koje je okupljene pozvala Jovanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.