U Novom Sadu obeleženo godinu dana od ubistva uličnog svirača

Oko 50 građana okupilo se večeras u centru Novog Sada da obeleži godišnjicu ubistva uličnog svirača Kristijana Kostića Blekija.

U centru grada, u Katoličkoj porti, građani su držali transparente „Živiš, Bleki“, kao i tekstove njegovih pesama.

Predstavnica novoosnovanog građanskog pokreta Bravo! Aleksandra Mirimanov kazala je okupljenima da koristi ovu priliku da skrenu pažnju institucija na problem sistemske nebrige o beskućnicima.

„Ovde smo na ulici, a zapravo bismo o ovim temama trebali da govorimo u institucijama koje ujedno pozivamo na podeljenu odgovornost. Tu posebno mislimo na obrazovne i kulturne institucije. Nužne su radikalne izmene obrazovnih politika kako bismo dobili solidarno društvo bez nasilja“, rekla je Mirimanov.

Ona je navela da u Novom Sadu trenutno ima oko 1.000 beskućnika, a da sistemska nebriga doprinosi njihovoj nevidljivosti i normalizaciji nasilja prema njima.

„Svi ćemo mi biti Bleki za 20 godina. Zbog banaka, vlasti, inflacije i mnogih drugih razloga. Najgore je što mislimo da će to nas zaobići“, ocenila je.

Nakon obraćanja, okupljeni su zajedno otpevali pesmu Vojvođanskog bluz benda „Neko kao ti“, u čijoj je kreaciji učestvovao i Kristijan Kostić Bleki.

Uličnog svirača ubio je Žarko Riđički (21), koji je za taj zločin osuđen na 18 godina zatvora.

Novoosnovani građanski pokret Bravo pokrenuo je inicijativu za podizanje spomen-obeležja u obliku klupe, u znak sećanja na ubijenog uličnog svirača.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.