U trendu

U okviru projekta „Zelena Srbija“ zasađena stabla na NBG

BEOGRAD – U beogradskom parku „Ušće“ danas je zasađeno 30 stabala u okviru projekta „Zelena Srbija“ koji se sprovodi u gradovima i opštinama širom naše zemlje.

Zasađena su stabla lipe, japanske trešnje i kuglaste katalpe, a akciju je podržala ambasada Švedske u Srbiji koja je učešćem u ovoj akciji proslavila Nacionalni dan Švedske.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je podsetio da se kroz projekat „Zelena Srbija“ već nekoliko godina u različitim gradovima i opštinama širom Srbije sade stabla što, dodao je, doprinosi tome da naša zemlja bude zelenija i zdravija.

Naveo je da od 22. novembra 2019. godine, zajedno sa Nemačkom razvojnom agencijom (GIZ), započeta akcija „Drvo za Beograd“ u okviru koje je, istakao je, posađeno više od 2.300 stabala.

Osim toga, dodao je da JKP „Zelenilo Beograd“ svake godine posadi više od 5.000 stabala u glavnom gradu.

„Ono što je najvažnije, to je da je tema sadnje stabala i činjenja Beograda zelenijim sve aktuelnija i sve više ljudi je uključeno u nju. Sve je više društveno odgovornih kompanija i različitih predstavnika međunarodnih organizacija koji daju svoj doprinos da Beograd bude lepši i zdraviji“, rekao je Radojičić.

Naveo je da se trenutno procenjuje da u urbanom delu Beograda imamo oko 16 odsto zelenih površina i dodao da je cilj da se dostigne 25 odsto zelenih površina.

„Cilj je ambiciozan, ali svako ovo stablo nas približava tom cilju i radujem se zbog toga“, rekao je Radojičić.

Zahvalio je ambasadi Švedske na svemu što radi za našu zemlju i njen glavni grad kako bi životnu sredinu učinili zdravijom i boljom, istakao da je Švedska jedan od najših najvažnijih partnera na dostizanju tih ciljeva, te ambasadorki Švedske čestitao nacionalni dan te zemlje.

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David je rekla da su stabla koja su danas posađena simbol prijateljstva dve zemlje.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam danas ovde i što na ovaj način slavimo prijateljstvo Švedske i Srbije, posadili smo drveće kao simbol našeg partnerstva“, rekla je ona.

Istakla je da Švedska radi sa Vladom Srbije da se ubrza razvoj i stavi akcenat na zelenu agendu kako bi naša zemlja bila pripremljena za Evropsku uniju.

Direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Slađan Velinov je rekao da projekat „Zelena Srbija“ sprovode već treću godinu zaredom širom naše zemlje, a u cilju podizanja svesti građana, lokalnih samouprava i kompanija o značaju zaštite i očuvanja životne sredine.

„Današnjom sadnjom drveća ujedno želimo da na lep i specifičan način obeležimo Nacionalni dan Švedske“, rekao je Velinov.

Podsetio je da je Švedska pre 50 godina bila domaćin prve konferencije UN o životnoj sredini i izrazio zadovoljstvo što se ambasada Švedske priključila akciji promovisanja značaja ozelenjavanja i pošumljavanja Srbije.

Prisutnima su se obratile i Nataša Šišaković ispred JKP „Zelenilo Beograd“ i Aleksandra Džaferović ispred Eurobank Direktne, koja je partner projekta „Zelena Srbija“.

Džaferović je rekla da Eurobank Direktna već skoro dve decenije kontinuirano ulaže u lokalnu zajednicu i da je zaštita životne sredine jedan od stubova korporativne društvene odgovornosti.

„Nadam se da će današnji događaj biti motivacija svima nama da se i ubuduće odgovorno ponašamo prema prirodi i kao kompanija i kao pojedinci“, navela je Džaferović.

Projekat „Zelena Srbija“ sprovodi Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije u saradnji sa kompanijom Color Media Communications, a uz podršku Grada Beograda, JKP „Zelenilo Beograd“ i Eurobank Direktne.

U okviru tog projekta, koji se sprovodi već treću godinu, sadnja drveća se organizuje u deset različitih gradova i opština Srbije na godišnjem nivou, a opština Novi Beograd je 22 opština po redu u kojoj se sadnja realizovala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar