U trendu

U Privrednoj komori Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja

U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je održan „Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja – Korak do praktičnog znanja“ na kojem su učestvovali predstavnici 31 kompanije koje sarađuju sa 22 škole iz Beograda na modelu učenja kroz rad.

Kako je saopšteno iz PKS, cilj okupljanja bio je da se mladi maturanti i njihovi roditelji upoznaju sa prednostima ovakvog modela obrazovanja koje omogućava znanje, iskustvo, zaposlenje i dalji razvoj karijere uz podršku privrede.

Dualnim obrazovanjem je do sada obuhvaćeno 13.000 učenika u Srbiji, od kojih su mnogi već završili taj model učenja kroz rad i zaposlili se u kompanijama u kojima su sticali praktična znanja i veštine.

Rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje u PKS Mirjana Kovačević najavila je da će se „Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja“ u narednom periodu organizovati u još 11 gradova u Srbiji.

„Pripremamo se za narednu školsku godinu i predstavljamo obrazovne profile za koje će biti organizovano dualno obrazovanje, kako bi u direktnoj komunikaciji naših mladih sugrađana sa nekadašnjim učenicima ovih kompanija, sada njihovim zaposlenima, razmenili informacije i motivisali ih da se opredele za dualno obrazovanje“, izjavila je Kovačević.

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Vlade Srbije Gabrijela Grujić poručila je da će mladi koji se odluče za dualni model obrazovanja imati priliku da steknu značajno iskustvo savremenog učenja u kompanijama koje je prilagođeno današnjoj digitalnoj eri i tehnološkom razvoju.

Dualno obrazovanje se organizuje u svim područjima rada, pokrivene su sve grane privrede, od poljoprivrede i proizvodnje i prerade hrane, preko saobraćaja, metalske i mašinske, elektro industrije i turizma, do ugostiteljstva, navedeno je u saopštenju PKS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.