U prva četiri meseca više žrtava porodičnog nasilja nego prošle godine

U prva četiri meseca 2018. godine u Srbiji broj ubistava u porodičnom nasilju veći je u odnosu na isti period u prošloj godini, izjavila je danas šef odseka za prevenciju nasilja u porodici Ministarstva unutrašnjih poslova Stana Pantelić.

Ona je za Radio televiziju Srbije rekla da je od početka godine ukupno 24 osobe ubijene su kao žrtve nasilja u porodici, dok je u istom periodu prošle godine bilo ukupno 18 osoba žrtava.

Pantelić je rekla da je ove godine do kraja aprila bilo 18 žena žrtava porodišnog nasilja, i šest muškaraca.

„Tačno je da je ženski pol više ugrožen ovim krivičnim delom nasilja u porodici, ali takodje je i dosta muškaraca“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, kada se govori o ubistvima u porodici, uglavnom su to ranije činili supružnici, medjutim u poslednje vreme je slučaj da su žrtve majke, a ubice deca.

Prema njenim rečima, Zakon o sprečavanju nasilja u porodici je dobar i zaista se primenjuje, a kako je istakla, i efekat primene je dobar i uglavnom se odnosi na preventivni rad policije i drugih državnih službi.

„Smatram da je zaista primenjiv, jer smo mi prošle godine izrekli oko 13.808 hitnih mera koje taj zakon predlaže, kao što su iseljenje učinioca i mera komunikacije učinilaca“, kazala je Pantelić.

Kako je dodala, broj žrtava možda bi bio i veći ali su pripadnici policije intervenisali u 10.000 porodica i sprečili da nasilje ne eskalira.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.