U trendu

U utorak uvid u Plan generalne regulacije šinskih sistema

BEOGRAD – Glavni urbanista Marko Stojčić najavio je da sledeće nedelje, u utorak, počinje javni uvid u Plan generalne regulacije šinskih sistema koji će pokazati prvu, drugu i treću liniju metro sistema, kao i razvoj BG voza i tramvajskog sistema.
On je u uključenju za TV K1 precizirao da se metro prvi put posmatra integrativno, kao deo sveukupnog šinskog sistema.

„Sve podvrste ovog sistema učiniće da Beograd postane drastično prohodniji grad, zdraviji i sa manje automobila, a kao konačni cilj da putovanja traju kraće“, kaže Stojčić, saopšteno je iz Gradske uprave.

On je podsetio da metro kreće iz Makiškog polja, gde će se nalaziti depo, pa nastavlja preko Železnika i Belih voda, potom Banovog brda do Savskog trga, gde će se ukrštati prva i druga linija.

Dalje nastavlja do Trga Republike, a zatim ka Dorćolu do Bajlonijeve pijace i na kraju do Mirijeva gde pravi krug i vraća se na sremsku stranu, odnosno ka Novom Beogradu i Zemunu, gde se završava druga linija.
Treća linija prolazi kroz Prokop, gde će biti i veza sa tramvajima i BG vozom.
„Ovakav javni prevoz biće najmanje dva, a možda i tri puta brži nego automobilski“, rekao je Stojčić.

Građani i dalje glasaju za jedan od četiri predloga vizuelnog identiteta metro vozova, a kako je naveo Stojčić, trenutno prednjače dva, te će uskoro biti poznato za koje rešenje su građani najviše glasali.

U prvoj nedelji septembra raspisuje se javni konkurs za izgled stanica na prvoj liniji metroa.

„Izgradnja metro sistema počinje u drugoj polovini novembra i to izgradnjom depoa u Makiškom polju, a sledeće godine se nastavlja kopanjem tunela“, istakao je Stojčić.

Kako se navodi u saopštenju, Stojčić je u uključenju za TV K1 objasnio da će se građani izjasniti na predstojećem javnom uvidu, ali da to neće uticati na početak gradnje u Makiškom polju jer će se tu raditi na osnovu prethodnog plana za Makiško polje, koji je usvojen pre više meseci.

Stojčić se osvrnuo i na projekat linijskog parka koji je, kako je ocenio, najznačajniji u poslednjih pet godina kada je reč o uređenju javnih površina.

„Zeleni koridor biće jedinstven u gradu, dužine 4,6 kilometara, od Beton hale do Pančevačkog mosta. Imaće deset celina, za šta je 55 mladih ljudi uradilo idejna rešenja“, pojasnio je Stojčić.

On je najavio da krajem oktobra počinju da se rade prve dve celine ističući da će se plan detaljne regulacije linijskog parka naći na narednoj sednici Skupštine grada, a da će ovaj posao biti poveren „Zelenilu – Beograd“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.