U trendu

Ugovori o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u BG

BEOGRAD – U Beogradu su danas potpisani ugovori o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini po osnovu prava prečeg zakupa.

To pravo ostvarilo je ukupno 112 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koja se bave uzgojem stoke, kao i registrovana poljoprivredna gazdinstva koja su vlasnici infrastrukture na državnom zemljištu (sistemi za odvodnjavanje, navodnjavanje, plastenike, voćnjake…).

„Kada govorimo o stočarima, vlasnicima goveda i ovaca, pravo zakupa su dobili na 12 godina, vlasnici umatičenih svinja ovo pravo su dobili na osam godina, vlasnici neumatičenih na četiri godine dok je za infrastrukturu dužina zakupa 15 godina“, rekao je gradski sekretar za poljoprivredu Savo Pavičić, saopštila je Gradska uprava.

On je naveo da se nakon davanja zemljišta po osnovu prava prečeg zakupa preostalo poljoprivredno zemljište u državnoj svojini daje u zakup putem oglasa zainteresovanim poljoprivrednicima na period od 12 godina zakupa.

Pavičić kaže da je poljoprivredno zemljište već opredeljeno na besplatno korišćenje državnim institucijama kao što su fakulteti, instituti, zavodi i škole.

U saopštenju se dodaje da je Pavičić, nakon potpisivanja ugovora, razgovarao sa poljoprivrednicima o problemima sa kojima se suočavaju u svom poslu, kao i o načinima njihovog rešavanja.

Tom prilikom im je ukazao na mogućnosti ostvarivanja prava na razne vrste podsticaja koje Sekretarijat za poljoprivredu daje zainterosovanim poljoprivrednicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.