U trendu

UNS: Apelacioni sud zatvorio javnu sednicu po žalbama na prvostepenu presudu za ubistvo Ćuruvije

U nastavku procesa po žalbama na prvostepenu presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, Apelacioni sud zatvorio je javnu sednicu a da li će dozvoliti novo izvodjenje dokaza ili će bez toga doneti presudu, biće poznato u narednom periodu, prenelo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS). 

Po navodima UNS, i tužilaštvo i advokat nekadašnjeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića, Vladimir Marinkov tražili su na današnjem ročištu da sud otvori pretres, zbog dokaza koji nisu izvedeni, a koji su po njihovim navodima, potrebni za presudjivanje.

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović koja je danas iznosila žalbe nekadašnjih pripadnika DB Milana Radonjića i Ratka Romića, ponovila je da traži oslobadjajuću presudu jer njeni branjenici nisu učestvovali niti ubili Slavka Ćuruviju.

„Prvostepeni sud je uveren da je izvršilac NN lice, ali nije objasnio kakva je veza izmedju NN lica i okrivljenih“, rekla je Dobričanin Nikodinović.

Po njenim rečima, krivični postupak nije vodjen da bi se utvrdilo ko je ubio Ćuruviju već radi „obračuna sa službom Državne bezbednosti i vlašću Slobodana Miloševića“.

Ona je dodala da priča o tome kako je Državna bezbednost u ime države ubila Ćuruviju, „ne bi smela da bude istorijski prihvaćena“.

Ćuruvija je ubijen u Beogradu 11. aprila 1999. godine dok je trajala NATO agresija na tadašnju Saveznu republiku Jugoslaviju.

Ubijen je ispred stana, u prolazu, tako što mu je napadač prišao sa ledja i pucao iz automatskog pištolja, a zatim mu, prišavši još bliže, ponovo pucao u glavu kada je pao na zemlju.

Prvostepeno su za ubistvo vlasnika Dnevnog telegrafa i časopisa Evropljanin kažnjeni nekadašnji pripadnici Službe državne bezbednosti. Tadašnji njen šef Rade Marković osudjen je na 30 godina zatvora kao i šef njenog beogradskog centra Milan Radonjić, dok su Ratko Romić i Miroslav Kurak osudjeni na po 20 godina zatvora.

Apelacioni sud je, ukidajući presudu, naveo da je Veće Specijalnog suda prekoračilo optužbu jer je navelo da je u Ćuruviju pucalo NN lice, mada su u optužnici kao neposredni izvršioci označeni Romić i Kurak.

U presudi su Romić i Kurak, kojem se sudi u odsustvu jer je u bekstvu, kvalifikovani kao pomagači.

Marković se godinama nalazi u zatvoru, osudjen je u predmetima Ibarska magistrala – atentat na Vuka Draškovića, za ubistvo Ivana Stambolića i za ponovljeni atentat na Draškovića, u Budvi.

Apelacioni sud, kao drugostepeni, može da usvoji, ili odbije žalbe, ali i da otvori glavni pretres i na taj način presudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.