U trendu

UNS:Na sudjenju za ubistvo Ćuruvije, u drugostepenom postupku, sutra završne reči

Apelacioni sud u Beogradu bi trebalo da sutra, u sredu, sasluša završne reči tužilaštva i odbrane u drugostepenom postupku protiv četvorice nekadašnjih pripadnika Službe državne bezbednosti, prvostepeno osuđenih za ubistvo novinara i vlasnika „Dnevnog Telegrafa“ Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je saopštilo da se danas na pretresu čulo koje je predloge tužioca i branilaca veće usvojilo, a koje odbilo.

Odbijen je predlog da se iz dokaznog materijala izuzumu iskazi Milorada Ulemeka – Legije od 8. januara 2014. i braće Aleksandra i Miloša Simovića od 10. januara te godine. Sudsko veće je navelo da su ti iskazi u skladu sa zakonom, kao i zapisi o telekomunikacionim vezama prikupljeni sa baznih stanica mobilnih operatera, prenelo je UNS.

Jedan od okrivljenih, Milan Radonjić je kazao da „ono što je rekao Ulemek, apsolutno ne odgovara stvarnosti“, i da se “ radi o izmišljotini“ koja je, kako je dodao, „uvezala sve nas (okrivljene) u ovoj priči“.

Usvojen je predlog Zore Dobričanin Nikodinović, advokata dvojice okrivljenih, da se uzmu u obzir izveštaj MUP-a, Resora državne bezbednosti od 21. novembra 2000. i izveštaj Bezbednosno-informativne agencije od 10. aprila 2012. u vezi sa primenom mera tajne kontrole i praćenja Ćuruvije.

Nije prihvaćen zahtev odbrane da se obavi rekonstrukcija ubistva 11. aprila, dodalo je UNS.

Tužilac za organizovani kriminal, Milenko Mandić, tražio je ranije da sud poveća kazne, dok je odbrana nekadašnjih visokih službenika državne bezbednosti – Radeta Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića, kao i Miroslava Kuraka koji je u bekstvu, tražila da ih sud oslobodi krivice.

Specijalni sud je prvostepeno osudio Markovića i Radonjića na po 30 godina zatvora, a na po 20 Romića i Kuraka.

Apelacioni sud nije prihvatio presudu Specijalnog suda jer je „prekoračio optužbu“ tako što je za neposrednog izvršioca označio N.N. lice, iako tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da su to Romić i Kurak.

Zato je, glavni pretres u postupku za ubistvo Ćuruvije počeo 6. marta pred većem Apelacionog suda u Beogradu, a posle kojeg će taj sud, kao drugostepeni, doneti pravosnažnu presudu.

Apelacioni sud je ranije razmatrao žalbe na presudu veća Specijalnog suda i vratio postupak na ponovno suđenje nekadašnjim pripadnicima Službe državne bezbednosti, a doneta je istovetna presuda kao i prvi put.

Glavni pretres se iz bezbednosnih razloga održava u Specijalnom sudu.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja, u Svetogorskoj ulici, u Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je stanovao.

Ubica je na njega pucao s leđa iz automatskog pištolja „škorpion“ i kada je Ćuruvija pao prišao mu je i dodatno ispalio rafal u glavu.

Tužilaštvo tvrdi da je to učinjeno po nalogu N.N. lica iz najviših struktura vlasti, zbog javnog istupanja Ćuruvije u zemlji i inostranstvu u kojem je kritikovao nosioce političke vlasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.