U trendu

Uručeni ugovori o sredstvima prikupljenim odlaganjem krivičnih dela

Ugovori o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnih dela, uručeni su danas u Beogradu dobitnicima na konkursu koji je raspisalo Ministarstvo pravde Srbije, a čiji je cilj bio izbor projekata od javnog interesa.

Ministarstvo pravde je 18. marta ove godine raspisalo Javni konkurs za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja sa ciljem izbora projekata iz oblasti zdravstva, kulture, prosvete i humanitarnog rada.

Dobitnicima je ugovore uručio ministar pravde Srbije Nikola Selaković, koji je kazao da je na taj način Ministarstvo pravde realizovalo antikoruptivnu akciju planiranu Akcionim planom za borbu protiv korupcije za period do 2018 godine.

Selaković je objasnio da se institut odlaganja krivičnih dela primenjuje u slučajevima u kojima učinilac krivičnog dela ranije nije bio osudjivano lice, a tereti se za izvršenje krivičnog dela za koje se izriče ili novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina.

Istakao je da je to akcija za transparentno raspolganje sredstvima prikupljenim od krivičnog gonjenja, a da je ukupni iznos izdvojen za 67 projekata od 1.200 prijavljenih, koje je komisija jednoglasno odabrala, je oko 2,86 miliona evra (351.509.000 dinara).

Sredstva su rasporedjena na 23 zdravstvene institucije, 26 institucija iz oblasti socijalnog rada, 12 prosvetnih institucija, četiri institucije iz oblasti kulture i dve iz drugih oblasti.

On je rekao da će realizaciju svih 67 projekata kontrolisati nadležni iz Ministarstva pravde i da će odgovarati oni koji budu nenamenski trošili taj novac.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da će od dobijenog novca biti kupljena oprema za bolnice, kao i 23 sanitetska vozila. „Rezultat će biti vidljiv“, kazao je Lončar.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je ovo prvi put da je državni ogran pomogao sistemu socijalne zaštite i da je veoma zahvalan zbog te pomoći.

„Smatram da je ovo putokaz kako treba da se ponaša državna uprava“, rekao je Vulin.

Ministar prosvete, nauke i tenološkog razvoja Srdjan Verbić ocenio je da će izdvojeni novac doprineti rekonstrukciji škola.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.