U trendu

Usvojen Izvestaj o realizaciji Lokalnog plana upravljanja ot

BEOGRAD – Gradski odbornici usvojili su danas Izveštaj o realizaciji Lokalnog plana upravljanja otpadom na teritoriji Grada Beograda 2021-2030, za 2021. godinu, a sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević istakla je da je Sekretarijat u periodu od donošenja Lokalnog plana preduzeo mere na realizaciji aktivnosti predviđenih planom.

Ona je navela da su planirane aktivnosti realizovane u skladu sa nadležnostima Sekretarijata i u skladu sa finansijskim mogućnostima u protekloj godini, te nabrojala koje su odluke donete: Odluka o upravljanju komunalnim, inertnim i neopasnim otpadom, Odluka o načinu plaćanja komunalnih usluga na teritoriji grada Beograda, Odluka o utvrđivanju cene usluga za sakupljanje i transport komunalnog otpada, Odluka o ceni komunalne usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada, kao i Odluka o ceni za odlaganje i tretman otpada od građenja i rušenja.

Navela je i da su u okviru Realizacije Ugovora o javno privatnom partnerstvu – u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada nastavljeni radovi na izgradnji postrojenja na deponiji u Vinči.

Tako su do kraja 2021. izgrađeni nova sanitarna deponija, gornja platforma sa lagunama za procedne i atmosferske vode, interne saobraćajnice i komunalne staze, administrativna zgrada, operativna platforma, deo zelenog pojasa, postrojenje za tretman neopasnog otpada – plato drobilično postrojenje, nova inertna deponija I faza…

Vilotijević je rekla i da je 2. avgusta prošle godine strani privatni partner počeo da priža privremene usluge, te dodala da su tokom 2021. završeni i hitni radovi na sanaciji potporne građevine na deponiji „Vinča“, a cilj je bio da se stabilizuje kzilište na postojećoj deponiji komunalnog otpada u Vinči.

Radi dostizanja odgovarajućeg stepena reciklaže nastavljena je izrada planova za postavljanje podzemnih kontejnera za selekciju otpada i reciklažu u periodu 2019-2029. godine, kazala je Vilotijević i dodala da su tokom 2021. nastavljene aktivnosti kako bi se obezbedili uslovi za izgradnju i opremanje prostora i objekata za odlaganje i tretman građevinskog otpada i otpada od rušenja i kabastog otpada.

„Uklonjeno je 7.482 m3 otpada prilikom sprovođenja mera sanacije divljih deponija. U cilju rešavanja problema sanacije postojećih divljih deponija kao i prevencije nastanka novih, tokom 2021. godine realizovan je projekat mapiranja divlih deponija iz vazduha na teritoriji GO Palilula i GO Voždovac“, navela je ona i dodala da je prošle godine Sekretarijat izdao šest dozvola za upravljanje otpadom na teritoriji grada Beograd.

Odbornici su usvojili Izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji Grada Beograda za 2021. godinu. Obrazlažući izveštaj podsekretar za saobraćaj Nenad Matić je rekao da rezultati zajedničkog rada Sekretarijata, Saveta za bezbednost saobraćaja MUP-a RS i svih drugih relevantnih činilaca doprinose većoj bezbednosti u saobraćaju.

„U periodu od 2012 – 2021 postoji trend smanjenja broja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodima. Broj saobraćajnih nesreća sa povređenim licima koji je bio u porastu, naročito kada je u pitanju broj lica sa lakšim telesnim povredama zaustavljen je tokom 2020. godine“, rekao je Matić.

Odbornici su usvojili Izveštaj o radu Gradskog pravobranilaštva Grada Beograda za period od 1. 1. 2021. do 31.12. 2021.

Odgovarajući na odbornička pitanja koja su se odnosila na ove tačke, gradski menadžer Miroslav Čučković, istakao je da gradska vlast ulaže ogromna sredstva u zaštitu životne sredine.

„Komunalni i građevinski otpad mora da se odnosi na zakonom predviđena mesta. Izgradnja deponije građevinskog otpada sprečena je političkim činom i nema nikakve veze sa barom Reva. Tako se sprečava razvoj Beograda. Stotine hiljada kubika, koji bi trebalo da budu deponovane spremne su da budu reciklirane“, kazao je Čučković.

Naveo je i da se u Vinči prerađuje građevinski otpad koji daje kamen za izgradnju puteva, te da su u ekologiju u proteklom periodu uložene milijarde.

„U Beogradu je uloženo 600 miliona evra u postrojenja za odsumporavanje u TENT-u A i TENT-u B. Nova deponija u Vinči je koštala više stotina miliona evra, a tamo će ogromne količine otpada biti pretvorene u toplotnu energiju. Projekat „Čista Srbija“ doneo je Beogradu kilometre kanalizacione mreže širom grada. Biće izgrađeno pet fabrika za preradu otpadnih voda, čime će biti sprečeno dalje izlivanje otpadnih voda u naše reke“, rekao je Čučković na sednici Skupšine grada koja je završena večeras oko 22 sata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar