U trendu

Velika nestašica penicilina, u nekim gradovima Srbije ga nema već 3 meseca

U zdravstvenim ustanovama u Čačku već dva i po meseca vlada nestašica penicilina. Nestašica je i u Novom Sadu, potvrdili su farmaceuti u nekoliko apoteka u ovom gradu. I izabrani lekari u više domova zdravlja u Beogradu kažu da je snabdevanje ovim injekcijama nestabilno.

Ministarstvo zdravlja, međutim, tvrdi da nestašice nema, ali da je moguće da je negde došlo do kratkotrajnog zastoja u distribuciji.

U Čačku, lek koji nedostaje zdravstvenim ustanovama, pacijenti ne mogu da nađu ni u apotekama.

– Problem je to što je, kako smo saznali, zaustavljena proizvodnja penicilina u „Galenici“, a zbog čega, ne znamo. Naši lekari pacijentima propisuju antibiotike drugog spektra, ali penicilin je nezamenljiv i to je lek širokog spektra – rekao je za Novosti dr Aleksandar Pajović, direktor čačanskog doma zdravlja.

Apotekari u Čačku su, takođe, potvrdili da penicilina nema. Oni kažu da pokušavaju da ga nabave, ali da im to ne uspeva gotovo tri meseca. Lek su imali, ističu, nakratko, samo oni koji su imali nešto zaliha koje su se brzo potrošile.

– Planirane su i nabavljene dovoljne količine penicilina – kažu u Ministarstvu zdravlja. – Nama nije prijavljena nestašica ovog leka, ali moguće je da je negde došlo do kratkotrajnog zastoja u distribuciji iz razloga o kojima nismo obavešteni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar