U trendu

Vesic: Snima se stanje svih zgrada na trasi budućeg metroa

BEOGRAD – Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da Gradski zavod za veštačenja trenutno radi katastar rizika za izgradnju metroa, što znači da se na čitavoj liniji snima stanje svih zgrada koje se nalaze na trasi.

„Želimo da znamo u kakvom su stanju svi objekti, jer će se kopati na dubini čak i do 60 metara, dok je prosek 47 metara. Najmanja dubina će biti na Dorćolu, oko 19 metara, ali kada se rade metro stanice i sama trasa, mora se raditi katastar rizika jer svaka zgrada mora da bude snimljena“, rekao je Vesić za TV Hepi.

Istakao je da svakako postoji osiguranje, ukoliko se dogodi nešto nepredviđeno, kako bi eventualna šteta bila nadoknađena.

„Ugovor sa kompanijom ‘Pauer Čajna’ potpisujemo u septembru, a u novembru počinje gradnja depoa na Makiškom polju“, dodao je Vesić, a saopštila Gradska uprava.

On je podsetio da će do 15. septembra trajati glasanje za izbor dizajna vagona i tada će se znati kako će izgledati vagoni beogradskog metroa, a tada će početi i izrada kompozicija.

Metro će početi da se gradi početkom novembra, tačno 51 godinu od kako je građanima Beograda obećan metro – 4. decembra 1970. godine, kada je to obećanje dao tadašnji gradonačelnik Branko Pešić.

„Trenutno se završava projektovanje prve linije, što radi kompanija Ežis, a u narednih nedelju dana potpisujemo ugovor za projektovanje druge linije čija će gradnja početi dve godine kasnije Prva linija biće završena 2028, a druga 2030. godine“, rekao je Vesić.

Vesić je istakao i da priče o ugrožavanju vodoizvorišta nisu tačne, jer na Makiškom polju postoji železnički depo koji je sagrađen još 50-ih godina prošlog veka.

Kako je rekao, pored železničkog depoa sada postoje njive, koje se tretiraju raznim sredstvima za poljoprivredu, a koja su sigurno opasnija od organskih materija, a na delu prostora i zgrade koje nemaju kanalizaciju.

„Kada bude izgrađen metro i sav posao bude gotov, imaćemo uređenu kanalizacionu mrežu, sisteme za prečišćavanje otpadnih voda, neće više biti pesticida u zemlji jer će to zemljište biti pretvoreno u građevinsko zemljište. Imaćemo kompletnu zaštitu vodoizvorišta na evropskom nivou“, rekao je Vesić.

Dodao je da su trasu metroa crtali stručnjaci – Saobraćajni fakultet, Urbanistički zavod Beograda, engleska kompanija „JSP“ i francuski „Ežis“. On je konstatovao da postoje kritike prema kojima bi metro trebalo da prolazi ispod Kliničkog centra, ali je naveo da to nije moguće i ne postoji nigde u svetu, jer vibracije koje pravi prolazak metroa mogu da utiču na razne medicinske aparate.

„Osim toga, stanica Mostar je udaljena od Kliničkog centra tačno 400 metara. Planirano je da u Kliničkom centru postoji podzemni ulaz, gde će građani pokretnim stepenicama moći da se spuste u stanicu metroa ili izađu. Železnička stanica Prokop je povezana sa BG vozom, a treća linija metroa obuhvata i Prokop“, rekao je Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.