VOICE: U Srbiji se osećaju tendencije iz Poljske u urušavanju prava žena i prava na abortus

Poljska nije izuzetak u pogledu urušavanja prava žena, a takva tendencija sve je očiglednija i u Srbiji zbog jačanja desničarske ideologije i uticaja crkve, piše Vojvodjanski istraživačko-analitički ecntar (VOICE).

Teoretičarka sa beogradskog Instituta za filozofiju i sociološke teorije Adriana Zaharijević kazala je da je ideja desnice jeste povratak u „nekakvo ranije vreme koje je uvek bolje, uvek stabilnije, uvek poželjnije, a crkva je u tom vremenu uvek imala nekakvog velikog značaja“.

Ocenila je da je trenutna situacija u Srbiji „dosta zbunjujuća i konfuzna“ zbog toga što politički vrh uverava javnost da se o rodnoj ravnopravnosti vodi računa, a sa druge strane Srbija uvodi Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji.

„Ministarstvo koje će se baviti belom kugom i izbor ministra (Ratka Dmitrovića) ne govori baš u prilog tome da ćemo mi imati drugačiju politiku u odnosu na ovo što se dešava u Poljskoj. Mislim da to jeste znak na koji treba da osećamo neku vrstu uzbune zbog toga što vidimo kako se brzo i lako gube neka prava koja nam sada deluju kao nešto što je zauvek naše i oduvek tu“, kazala je Adriana Zaharijević.

Jedna od sagovornica VOICE-a, koja je ranije izvršila abortus i koja je želela da ostane anonimna, takodje je kazala da situacija iz Poljske vrlo lako može da se „prelije“ i u Srbiju.

„Naročito ako se uzme u obzir da je naša država počela da koketira sa takvim stvarima. Počev od onih slogana za podizanje nataliteta, preko poruka crkve da žena treba da radja, a države da se brine o natalitetu i podizanju dece. Tako da ukoliko ne budemo oprezni gradjani i gradjanke vrlo lako može da se desi da se poljski scenario preslika u Srbiji. Ja želim da moje ćerke imaju pravo izbor. Pravo na izbor je civilizacijska tekovina i od prava na izbor nikako ne smemo odustati“, navela je sagovornica VOICE.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.