U trendu

Vučić zamolio Dodika da razmotri odluku o referendumu

Premijer Aleksandar Vučić zamolio je predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da još jednom razmotri odluku o raspisivanju referenduma, ukazujući na širi kontekst tog problema.

„Iako nisam na otvoren način postavljao to pitanje, radi se o suverenoj odluci RS. Zamolio sam u ime Srbije da samo još jednom razmotre odluku. Zahvalan sam što poštuje to viđenje Srbije za koje mislim da je u ovom trenutku celovito sveobuhvatno i ozbiljno“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka s Dodikom, zahvalivši mu što je ostavio prostor za razgovor o referendumu.

Dodao je takođe da je spreman da, ukoliko  Dodik to bude tražio,  „pomognemo u iznošenju dodatnih argumenata koji bi doprineli lakšem sagledavanju celokupne situacije. Spreman sam da to uradim i ako treba pred poslanicima u RS“.

„Srbija nikada i ni na koji način se nije mešala u unutrašnje stvari BiH, kao ni interne političke stvari u RS. Ali sam danas na moju inciijativu, zahvalan Dodiku što je prihvatio ovu vrstu razgovora“, rekao je Vučić primetivši da bi „Srbija teško postojala bez RS, a i RS ništa manje teško bez Srbije“.

Konačna odluka je, ponovio je, na RS.

Tema razgovora bio je i događaj u Srebrenici, te su se Vučić i Dodik saglasili da se tamo desio pokušaj destabilizacije regiona, ali i da je neophodno uspostaviti i održati mir kao i punu stablizaciju u regionu i BiH.

Vučić i Dodik razgovarali su danas i o otpočinjanju radova na mostu Bratunac-Ljubovija, kao i robnim kreditima i modelima infrastrukturnog povezivanja.

Niti ću ja da pritiskam RS,niti bi Dodik na to pristao

Vučić kaže da je za njega važno da predsednik RS Milorad Dodik poštuje stavove Srbije i da je spreman na razgovar, a priče o tome da Srbija na nešto prisiljava RS smatra glupostima.

„Mi da vršimo pritiske na način na koji je to nekada neko radio…priče o Miloševiću – Karadžiću…to su takve gluposti da nemam reči. Niti ću ja to da radim niti bi Dodik na to pristao“, rekao je premijer  na preš konferenciji koju je s Dodikom održao u Beogradu.

Primetio je i da kao neko ko voli RS smatra da ima pravo da ukaže na ono što vidi.

„Mislim da, iako nosim naočare, s vremena na vreme ih menjam, ali dioptriju ne, ponekad dobro vidim celinu odnosa, kompleksnost i složenost situacije i da je u skladu s tim i zbog zaštite interesa i Republike Srpske i BiH potrebno da više razmišljamo i zajednički donosimo odluke“, objasnio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u vezi s referendumom u RS.

Dodik: Ako ne bude dogovora biće referendum

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik spreman je na dijalog o pravosuđu i tužilaštvu u BIH, ali ako dogovor izostane ostaje pri odluci o referendumu.

„Mi nismo za unulilateralne akcije, ali smo protiv poniženja“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka s premijerom Aleksandrom Vučićem.

„Sud i tužilaštvo su pod direktnim uticajem SDA i Bakira Izetbegovića. Očekujemo da sud bude nezavistan a ne pod uticajem Orića ili Izetbegovića ili britanske i američke ambasade“, rekao je Dodika.

On je istakao da je RS sprema za dijalog za svima, ali da je za nju od izuzetnog značaja da se konsultuje sa Srbijom.

Najavio je da će sa srpskim rukovodstvom još jednom u septembru razmotriti situaciju u vezi sa referendumom.

Upitan da li je to nagoveštaj mogućnosti odustajanja od referenduma, Dodik kaže da ako ne bude napretka po pitanju zahteva koje ima RS onda će se ići na referendum.

„Ne odlučujemo mi više o referendumu. Ako ne bude pomaka mi idemo na referendum i mi ćemo to dobiti. Ali mi više o tome ne odlučujemo, nego drugi, i neka se ne skrivaju iza toga“, rekao je on.

Upitan koji je to vremenski rok u kojem bi moglo da dođe do održavanja referenduma Dodik je rekao da se radi o minimum dva-tri meseca, imajući u vidu proceduru koja mora biti ispoštovana.

On je, međutim, dodao da očekuej da u tom periodu dogovor bude postignut.

Dodik je rekao da ni  Ustav BiH ni Dejtonski sporazum ne predviđaju da BiH ima sud i tužilaštvo:

„Može da postoji sud i tužilaštvo u  ingerencijama BiH, ali on ne može biti usmeren samo na jedan narod – Srbe, niti da preuzima slučajeve iz RS“, rekao je on, dodavši da i međunarodni zvaničnici priznaju da pravosuđe nije savršeno.

„Šta je tu nedemokratski? Kakvo pozivanje na rat? Mi ne pozivamo na rat već na demokratsko izjašnajvanje“, poručio je Dodik.

On je naglasio da je visoki predstavnik u BiH glavni krivac za situaciju po pitanju pravosuđa i tužilaštva, a da je najveću štetu naneo Pedi Ešdaun.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.