U trendu

Za mališane Vračara dodatnih 130 mesta u vrtićima

BEOGRAD – Radovi na adaptaciji dela Opštine Vračar u vrtić su u punom jeku i očekuje se da budu završeni tokom leta, a da u septembru tu bude upisano 130 dece, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

On je danas sa predsednikom opštine Vračar Milanom Nedeljkovićem i direktorkom Predškolske ustanove „Vračar” Emilijom Đurđević obišao gradilište za čiju je adaptaciju Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu izdvojio oko 56 miliona dinara.

„Adaptacija pogodnih prostora u vrtiće se pokazala kao izuzetno efikasan način otvaranja novih mesta u predškolskim ustanovama budući da za manje novca i u kraćem roku dobijemo objekat pođednako bezbedan i opremljen kao novoizgrađeni. Ovakvim rešenjima i izgradnjom montažnih vrtića konačno ćemo doći do najvažnijeg cilja, a to je da Beograd bude bez liste čekanja za vrtiće“, rekao je Gak.

Gak je dodao da je Opština Vračar jedna od pet opština u kojima nema lista čekanja, te da je planskim rešavanjem pitanja boravka dece u vrtićima to moguće i na teritoriji celog grada.

„Poslednjih godina primetan je rast interesovanja za vrtiće, što je veoma bitno zato što rad sa decom treba da započne od najranijeg uzrasta. Subvencionisanjem boravka dece u privatnim vrtićima i otvaranjem novih mesta u državnim, uspeli smo da ispratimo potrebe roditelja i obuhvat dece predškolskim obrazovanjem podignemo na oko 73 odsto, što je veliki uspeh“, rekao je Gak.

On je poručio da je u državnim vrtićima u toku konkurs za upis dece, koji će trajati do 14. maja, napomenuvši da za sada sve teče bez problema.

„Stiglo je oko 14.000 zahteva koji se predaju isključivo elektronski putem preko e-Uprave, a tokom leta, nakon analize upisnih komisija, liste će biti objavljene“, zaključio je Gak.

Nedeljković je istakao važnost ovog projekta za Opštinu Vračar.

„Potrebe najmlađih su nam uvek u fokusu, novi vrtić u samom centru Vračara će biti od velikog značaja i radujemo se dolasku dece“, rekao je Nedeljković.

U predškolsku ustanovu na Vračaru upisano je oko 2.400 dece, dok je na aktuelnom konkursu ponuđeno oko 560 slobodnih mesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar