U trendu

Za usluge socijalne zaštite 400 miliona dinara

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja potpisalo je danas ugovore o namenskim transferima s predstavnicima 125 lokalne samouprave iz Srbije, u ukupnom iznosu od 400 miliona dinara, a sredstva su namenjena razvoju socijalne zaštite u Srbiji.

Pomoćnica ministra za rad Branka Gajić izjavila je novinarima posle potpisivanja ugovora da su transferi namenjeni za postojeće i nove usluge socijalne zaštite, kao što su dnevni boravci, dnevni klubovi, pomoć u kući, prihvatilišta, svratišta, lični pratilac deteta, u svim lokalnim samoupravama koje su ispod republičkog proseka razvijenosti.

„U Srbiji ima oko 360 takvih usluga i 40.000 ljudi koriste usluge“, navela je ona i dodala da će od  marta do kraja godine lokalne samuprave dobijati odredjeni iznos sredstava u kontinutetu.

Gajićeva je ocenila da je potpisivanje ugovora značajan korak za razvoj socijalne zaštite u Srbiji i da će doprineti  ravnomernom razvoju usluga u celoj Srbiji.

„Cilj je da se obezbedi održivost, jer budžeti lokalnih samouprava često nemaju ovakve usluge i one se finansiraju projektno“, istakla je Gajićeva.

Ona je objasnila i da je Ministarstvo za rad i do sada podržavalo ovakvu vrstu usluga, ali sa mnogo manje sredstava i dodala da je, na primer, prošle godine u te svrhe opredeljeno 50 miliona dinara.

Usluge socijalne zaštite na lokalnom nivou mogu da pružaju državni, civilni i privatni sektor, uz uslov da ispunjavaju zakonom propisane uslove.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.