U trendu

Zaštitnik gradjana uputio Ministarstvu pravde mišljenje: Neophodno poštovanje prava okrivljenog

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić uputio je Ministarstvu pravde mišljenje o vodjenju sudskih postupaka putem video linka, odnosno aplikacije Skajp, i podsetio na neophodnost poštovanja prava okrivljenog, iz člana 32. Ustava Srbije koji se odnosi na pravo na pravično sudjenje.

U saopštenju je Pašalić dodao da član 33. Ustava Srbije i član 68. Zakonika o krivičnom postupku propisuju posebna prava okrivljenog, člana 69. Zakonika o krivičnom postupku koji se odnosi na prava uhapšenog i člana 85. Zakonika o krivičnom postupku koji se primenjuje prilikom saslušanja okrivljenog.

„Članom 202. stav 1. Ustava Srbije je predvidjeno da su po proglašenju vanrednog ili ratnog stanja, dozvoljena odstupanja od ljudskih i manjinskih prava zajemčenih Ustavom, i to samo u obimu u kojem je to neophodno“, naveo je.

Pašalić je dodao da član 202. stav 4. Ustava Srbije navodi da mere odstupanja ni u kom slučaju nisu dozvoljene u pogledu prava zajemčenog članom 32. Ustava Srbije, koji se odnosi na pravo na pravično sudjenje.

Kako je naveo, ombudsman smatra da je u uslovima vanrednog stanja potrebno da Ministarstvo pravde preduzme sve mere iz svoje nadležnosti kako bi omogućio pristup alternativnim sredstvima i načina komunikacije izmedju okrivljenog i branioca.

On je dodao da je neophodno da to Ministarstvo preduzme mere da bi se omogućila komunikacija izmedju okrivljenog i branioca u posebnoj prostoriji, bez prisustva trećih lica, uz vršenje nadzora samo gledanjem a ne i slušanjem, bez ograničenja trajanja komunikacije na 30 minuta, u cilju stvaranja neophodnih uslova za obavljanje poverljivog razgovora i pripremanja odbrane okrivljenog.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar