U trendu

Završena združena vojna vežba Vek pobednika

Združena taktička vežba Vojske Srbije „Vek pobednika 1918-2018“ u čast stote godišnjice pobede u Prvom svetskom ratu, završena je danas oko 16 časova vežbom na vojnom kompleksu „Titel“.

Atraktivna vežba organizovana je na reci Tisi i to tako što je obala reke zamišljenja kao neprijateljska teritorija.

Teritorija je osvojena desantom sa reke i pešadijom, a potom i uz podršku iz vazduha.

Uspostavljen je pontonski most na Tisi dugačak 200 metara, koji ima 32 članka, a kojim su prešle borbene snage.

Vežba „Vek pobednika 1918-2018“ organizovana je na 10 lokacija, učestvovalo je oko 8.000 pripadnika VS, uz utrošak 125 tona ubojnih sredstava.

Počela je u devet časova na poligonu „Pasuljanske livade“ u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, članova Vlade i predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Vežba na Pasuljanskim livadama bila je po temi „Borbena grupa u napadu“, a angažovano je oko 2.000 vojnika i više od 100 borbenih sredstava.

Sledeća vežba bila je na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca, gde su oko 1.000 pripadnika Četvrte brigade Kopnene vojske i Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije, prikazali su obučenost za reagovanje u izvodjenju taktičkih radnji i postupaka u toku izvodjenja operacije u različitim zemljišnim i vremenskim uslovima, danju i noću.

Dve kolone od garnizona Vranje do rejona razmeštaja, izvršile su pretres, denimiranje terena, a na kraju su i neutralisali ubačenu neprijateljsku grupu.

Na poligonu „Orašac“ učestvovalo je 150 pripadnika Petog bataljona Vojne policije koji su izveli protivterorističku operaciju.

Na vežbi po temi „Bataljon Vojne policije u blokadi, okruženju i uništenju terorističke grupe“ upotrebljene su jedinice na borbenim vozilima Vojne policije M-86 sa kojih nišandžije dejstvuju iz mitraljeza M-86. Dejstvovali su snajperski parovi, strelci sa automatskim puškama 5,56 mm M-21, automatima Helker i Koh 9 mm MP5, pištoljima CZ-99 9 mm.

Potom je na poligonu „Pešter“ održana vežba „Borbena grupa na maršu sa prelaskom u napad“, koju su posmatrali Vučić, Brnabić, kao i predsednik RS Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović.

U toj vežbi bili su angažovani tenkovi, borbena vozila, haubica „Nora“, kao i vešecevil laser raketa „Oganj“.

Vežba je počela naletom osam MIG 29, koji su zajedno sa borbenim avionima „Orao“ i helikopterima „Gama“ pružali poršku iz vazduha vojnicima na terenu kojih je bilo oko 2.000.

Specijalci Vojske Srbije prikazali su poligonu „Medja“ kod Leskovca, ubacivanje izvidjačke grupe padobranskim desantom, prikupljanje obaveštajnih podataka o neprijatelju pomoću „Malog Miloša“, kao i blokadu terorista desantom padobranaca i uz pomoć borbenih vozila policije M-86.

Čete za protivteroristička dejstva efektno su izvršile zadatak uništenja terorističke baze, dejstvujući iz snajpera i mitraljeza sa vozila „hamer“, paralelno ubacujući drugi tim iz vazduha tehnikom brzog spuštanja iz helihoptera. Atraktivan je bio i deo njihovog prikaza hvatanje terorista koji su pokušali beg.

Na vežbi na Velikom Jastrepcu pripadnici 246. bataljona ABHO iz Kruševca, uspešno su rešili zadatke protivnuklearne, hemijske i biološke odbrane.

Na Zvorničkom jezeru bilo je angažovano 20 borbenih sredstava i oko 100 pripadnika Specijalne brigade i Rečne flotile koji su izveli diverzantski napad na elemente borbenog rasporeda neprijatelja, dok je u okolini Sremske Mitrovice tenkovski bataljon izvršio je marš pravcem kasarna „Boško Pavlkovljević Pinki“ Sremska Mitrovica – objekat „Mandjelos“- selo Šuljam.

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je da niko u regionu po snazi ne može da se poredi s Vojskom Srbije i najavio nova ulaganja u VS kroz nabavku oružja i oružanja, iz preventivnih razloga, kako bi se sačuvao mir i stabilnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar