U trendu

Zrenjanin obeležio 100 godina od oslobodjenja u Prvom svetskom ratu

Dan oslobodjenja Zrenjanina u Prvom svetskom ratu obeležen je danas na gradskom Trgu slobode u znak sećanja na 17. novembar 1918. godine kada je sa balkona Županijske zgrade objavljeno gradjanima tadašnjeg Velikog Bečkereka da je završen Prvi svetski rat i da je vlast predata Srbiji.

Okupljenim gradjanima sa balkona Gradske kuće obratio se gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić koji je podsetio da je na današnji dan pre 100 godina prestala da postoji Austro-ugarska monarhija čime je i Zrenjanin prestao da bude deo njene teritorije.

Glumci zrenjaninskog pozorišta tumačili su govore izrečene od pre jednog veka: osnivača prvog Srpskog narodnog odbora Slavka Županskog i komandanta Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“, poznatog kao „Gvozdeni puk“, pukovnika Dragutina Ristića.

U salonu zrenjaninskog Narodnog muzeja otvorena je izložba Vande Vojvodić Micov, Vladislave Ignjatov i Slobodana Milina „Sto godina slobode“. Tokom izložbe će svakodnevno do 10. decembra, u 11 i 18 sati biti projekcije filma Dušana Juvanina „Osnivanje prvog srpskog narodnog odbora u Vojvodini 1918.“.

Povodom Dana oslobodjenja grada večeras u Hali sportova nastupaju Zrenjaninska filharmonije i horovi srednje Muzičke škole „Josif Marinković“, „Panonika“ i „Prepodobni Rafailo Banatski“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.