U trendu

ZSO će biti formirana

Predsednik građanske inicijative Srpska lista Slavko Simić ocenio je danas da će Zajednica srpskih opština biti formirana i pored političke nestabilnosti na Kosovu.

Simić je za agenciju Beta kazao je da su tu nestabilnost proizvele političke stranke kosovkih Albanacai da ona nije zaobišla ni Srbe.

On je izrazio nadu da je sve što se dešava u poslednje vreme na Kosovu samo deo dnevnopolitičke borbe političara Albanaca i dodao da mu je žao što ta borba šalje „destruktivnu poruku o Briselskom sporazumu i što se tako daje prostora za manipulaciju i opstrukciju“.

„Našem narodu na Kosovu i Metohiji poručujem da ne treba da se obazire na ovakva dešavanja, kao i to da ne budu deo spinovanja i manipulacije. Mi imamo našu misiju i naš cilj koji smo pokazali i našim koalicionim partnerima i međunarodnoj zajednici. Briselski sporazum je veliki ispit za sve nas. Ko padne na ispitu, taj će snositi posledice“, rekao je Simić, koji je i šef poslaničkog kluba Srpske liste u Skupštini Kosova.

Upitan kako će se ponašati članovi Srpske liste, ako Sporazum o osnivanju ZSO ne bude sproveden, Simić je rekao da je Sporazum bio doveden u pitanje još kada je iz Vlade Kosova isključen bivši predsednik te koalicije Aleksandar Jablanović zbog izjave da su divljaci oni Albanci koji su kamenjem gađali Srbe koji su pokušali da posete Đakovicu.

„Mi smo tada izašli iz Skupštine i vlade i taj bojkot je trajao dva meseca.To jeste bila jasna poruka našim koalicionim partnerima da se takvi jednostrani potezi ne smeju dešavati. Naš izostanak u Skupštini i vladi najviše je osetila srpska zajednica, jer mi preko Skupštine i Vlade Kosova imamo mehanizme upravljanja i odlučivanja. Ljudi iz srpske zajednice rukovode ministarstvima, a naši poslanici utiču na pravnu regulativu unutar Skupštine“, kazao je Simić.

Na ponovljeno pitanje šta ukoliko sporazum o ZSO ne bude sproveden, jer ga je za sada Ustavni sud Kosova suspendovao, a i umereniji političari kosovskih Albanaca traže redefinisanje razgovora sa Srbijom, Simić je odgovorio da je jedan od glavnih ciljeva Srpske lliste formiranje ZSO.

„Ono čega se mi pridržavamo, to je medjunarodni sporazum, za koji mislim da ne sme biti doveden u pitanje. Očekujem da Ustavni sud Kosova donese pozitivnu odluku po pitanju Sporazuma o ZSO. Ili da odbaci predlog o razmatranju kao da to nije ustavno pitanje i da taj sporazum vrati Vladi i Skupštini Kosova, jer po članu 113 Ustava Kosova, predsednica Kosova nema pravo da međunarodni sporazum pošalje Ustavnom sudu na mišljenje“, odgovorio je Simić.

On je rekao da na kraju očekuje da Vlada Kosova donese uredbu u vezi sa sporazumima koji su postignuti u Briselu i da ta uredba, posle izrade Statuta za ZSO, bude razmatrana na Ustavnom sudu Kosova, jer vlada na to ima pravo.

Prema njegovim rečima, statut ZSO biće završen do 25. decembra.

„Nadam se da će na visokom političkom nivou u Briselu biti doneta pozitivna odluka po pitanju tog statuta, jer znam da njegovu izradu prate Beograd, Priština i međunarodni prestavnici“, rekao je Simić.Dogovor o ZSO postignut je 25. avgusta, ali je kosovska opozicija više puta bacila suzavac u parlamentu zahtevajući da on bude poništen. Potom je kosovska predsednica Atifete Jahjaga zatražila od Ustavnog suda da oceni ustavnost sporazuma što je u Srbiji ocenjeno kao opstrukcija dogovora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar