U trendu

SSP: Femicid da bude posebno krivično delo

U Srbiji se danas desio 36. femicid, a ubijena je žena iz mržnje, saopštila je predsednica Ženske mreže Stranke slobode i pravde(SSP) Ferida Čustović.

Ona je naglasila da bi ovo krivično delo, odnosno ubistvo žene iz mržnje, trebalo izdvojiti kao posebno krivično delo.

„Još jedna žena je danas ubijena, 36. u poslednjih 16 meseci. Suze i deca bez majki su dokaz i opomena da nismo kao društvo uradili dovoljno da bi zaštitili žene od stravičnog nasilja i da tu ne pomažu besmislene parole iz ekspozea novog premijera Miloša Vučevića koji ženu proglašava za biće i vrednuje samo ako je donela novi život“, saopštila je Čustović.

Dodala je da Stranka slobode i pravde zahteva da se usvoji nova strategija borbe protiv femicida na osnovu predloga koje ova stranka ponavlja već pet godina, a za koje je naprednjačka vlast gluva i slepa.

„Predlažemo da se kao posebno krivično delo izdvoji ubistvo žene iz mržnje i to u okviru dela teško ubistvo, pod dva, da se hitno uvede registar nasilnika, pod tri da se pooštre zakonske kazne za nasilnike i pod četiri da se ekonomski osnaže žene pronalaženjem sigurnog posla i usvoji zakon o alimentacionom fondu“, istakla je Čustović u saopštenju.

Ona je naglasila da je SSP spremna da razgovara o svim drugim predlozima jer se nasilje neće zaustaviti samo od sebe, posebno ne ako se ženama uskraćuju osnovna prava poput prava na jednaku zaradu, koju je u svom ekspozeu doveo u pitanje predsednik vlade Vučević, a nasilje promoviše kroz medije koji su generatori nasilja dok REM ćuti.

„Sve ovo je nephodno uraditi kako se ovakvi strašni zločini više ne bi ponavljali, ali nažalost vlast u Srbiji nema političku volju i ne želi da uradi bilo šta od ovoga“, zaključila je Čustović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.