SSP: Vučić ponovo koristi decu sa autizmom u političke svrhe

Poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) Irena Živković izjavila je danas, povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će biti izgrađen delfinarijum koji će pomoći deci sa smetnjama u razvoju, da „nije prvi put da se deca sa autizmom, umesto da im se pruži stvarna sistemska podrška, koriste u u političke svrhe“.

Živković, koja je i sama majka deteta sa smetnjama u razvoju, u pisanoj izjavi je navela da u isto vreme kada se obećava delfinarijum koji će navodno pomoći deci sa autizmom, „radovi na Nacionalnom centru za rani razvoj deteta kasne“.

Ona je ocenila da podrška deci sa autizmom „prosto ne postoji“.

Živković je kazala da „od prvog dana dobijanja dijagnoze, deca sa autizmom i celokupne njihove porodice bukvalno obijaju pragove institucija i ustanova i snalaze se kako znaju i umeju da bi svom detetu omogućili ono što mu je neophodno“.

„U preko 80 odsto dođe do raspada ovih brakova, pa najčešće majka ostaje sama sa detetom. U nemogućnosti da radi i zaradi ona i dete postaju socijalni slučajevi, a od njih se očekuje da samo za defektološke tretmane odvoje mesečno od 30.000 do 40.000 dinara jer u Srbiji na jednog defektologa dođe čak 600 slučajeva dece sa autizmom“, navela je Živković.

Ona je upitala predsednika Srbije „da li zna da usluga ‘Lični pratilac’, koja omogućava ovoj deci obrazovanje, ne postoji u 33 odsto gradova u Srbiji, da je za tu sistemsku podršku neophodno konačno završiti i Registar dece sa smetnjama o kojem takođe govorimo godinama jer se baš ništa ne može uraditi bez njega“.

„Od toga da deca sa autizmom čekaju po više meseci na red kada ih zaboli zub, jer im se sve intervencije rade najčešće pod totalnom anestezijom i samo u većim gradovima, do toga da roditelji žive u strahu šta će biti sa detetom kad njih više ne bude – ništa nije uređeno. Zato, pre delfina, postavimo prvo Zakon roditelj-negovatelj na dnevni red Narodne skupštine i izglasajmo ga svi zajedno jer samo tako ćete dokazati da stvarno želite da napravite bar korak ka boljem životu dece sa smetnjama“, zaključila je Živković.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com