U trendu

Štrajk prosvete u Srbiji od 16. oktobra ako Vlada ne ispuni zahteve

Reprezentativni prosvetni sindikati u Srbiji su danas saopštili da će zaposleni u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika stupiti u štrajk u ponedeljak, 16. oktobra, do ispunjenja njihovih zahteva i da će časovi biti skraćeni na 30 minuta.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije su u odluci o štrajku naveli da traže da se plate u prosveti izjednače sa prosečnom platom u Srbiji i da se izradi strategija za nardena povećanja.

Tražili su i da se poveća dodatak odeljenskim starešinama i da se nastavi smanjivanje administracije u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika u Srbiji.

Ti sindikati su danas na sastanku s predstavnicima Vlade ponovili zahteve i naveli da su se dogovorili da se u što kraćem roku tim sindikatima dostavi predlog dokumenta Vlade Srbije kojim bi se utvrdila dinamika ispunjenja zahteva.

„Po dobijanju dokumenta od strane Vlade Srbije sindikati će na svojim organima i nakon konsultacija sa članstvom razmotriti ponuđeno, od čega će zavisiti realizacija prethodno donetih odluka. Podsećamo da je odluka o štrajku doneta i da će biti sprovedena 16. oktobra u svim školama u Srbiji ukoliko pregovori ne donesu očekivane rezultate“, piše u saopštenju.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je danas, poosle sastanka s predstavnicima reprezentativnih prosvetnih sindikata, najavila da će Vlada predložiti „protokol kojim će se iskazati težnja za izjednačavanje početne plate nastavnika sa prosečnom platom u Srbiji do januara 2025. godine“.

Taj protokol, kako je navela Brnabić, a prenela Vlada u saopštenju, predvideće i povećanje naknade za razredne starešine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар