50 najvećih kompanija iz SAD sakrile 1.600 milijardi dolara u poreskim oazama!

Pedeset najvećih američkih kompanija, uključujući Epl, Majkrosoft i Volmart, sakrile su oko 1.600 milijardi dolara u ofšor poreskim oazama kako bi smanjile svoje poreske obaveze u SAD, navodi se u studiji Oksfama.

Organizacija koja se bori protiv siromaštva, Oksfam Amerika, navela je u istraživanju da je iznos skrivenog novca za 2015. godinu povećan za 200 milijardi dolara u odnosu na prethodnu godinu, prenosi agencija Frans pres.

Izveštaj se poziva na podatke objavljene u finansijskim izveštajima samih kompanija.

Iako nije protivzakonito, kompanije „koriste skrivenu mrežu od 1.751 podružnica u poresknim oazama za sklanjanje“ svojih zarada van SAD, naveo je Oksfam u studiji objavljenoj uoči godišnjeg zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu sledeće nedelje.

„Izbegavanje plaćanja poreza je postala standardna poslovna praksa u celom svetu. Kompanije koje izvrdavaju plaćanje poreza, prevare Ameriku za približno 135 milijardi dolara nenaplaćenih poreskih prihoda svake godine”, kaže viši savetnik u Oksfamu Robi Silverman.

Epl je na vrhu rang liste sa više od 200 milijardi dolara sklonjenih u ofšor rajevima, a u stopu ga prate „Fajzer laboratorije“ sa 193,6 milijardi dolara i Majkrosoftova IT grupa sa 124 milijarde dolara, navodi se u izveštaju.

Američki zakon dozvoljava kompanijama da drže na ofšor lokacijama profite ostvarene u poslovanju u inostranstvu neograničeno vreme, kako bi izbegle poreze na dobit koji su među najvišima u industrijalizovanom svetu.

Iako je korporativna stopa poreza nominalno 35 odsto na saveznom nivou, Oksfam tvrdi da je ovih 50 kompanija imalo nižu efektivnu stopu za gotovo 10 procentnih poena.

Tokom izborne kampanje, američki predsednik Donald Tramp je predložio da se poreska stopa smanji na 15 posto i da se kompanijama omogući vraćanje gotovine ostavljene po strani uz jednokratni porez od 10 odsto.

Oksfam je iskritikovao oba predloga, navodeći da bi rezanje poreza išlo na ruku profitabilnim firmama i bogatim akcionarima na račun važnih programa za iskorenjivanje siromaštva.

„Predsednik Tramp je obećao da će popraviti nepravedan politički i privredni sistem, ali će njegove poreske reforme samo dodatno obogatiti moćne korporacije na štetu običnih ljudi i malih preduzeća“, smatra Robi Silverman.

„Predsednik i lideri u Kongresu moraju ponovo da razmisle o svojim reformama i da izgrade poreski sistem koji radi za svakoga a ne samo za nekolicinu bogatih“, dodao je on, prenosi Frans pres.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.