U trendu

A. Joksimović: U VB veruju da je sumnja politički motivisana

LONDON – Britanska struka ni u jednom trenutku nije dovela u pitanje efikasnost i bezbednost vakcine protiv virusa korona britansko-švedske kompanije AstraZeneka, izjavila je danas ambasadorka Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović i dodala da se u Velikoj Britaniji sa velikom gorčinom govori o, kako kaže, politički motivisanoj sumnji u pouzdanost te vakcine.

Joksimović je kazala da su Evropsko regulatorno telo i Britansko regulatorno telo još jednom izašli u javnost sa potvrdom da je vakcina AstraZeneka efikasna i da ne postoji rizik za one koji je prime, kao i da su nakon toga objavljeni brojne statističke analize o kovid.

„Kada je reč o mogućim ugrušcima, za koje nije dokazano da su povezani sa vakcinacijom, objavljeno je da se javlja jedan u milion slučajeva“, rekla je Joksimović za K1 televiziju.

Ona je rekla da se u Velikoj Britaniji sa velikom gorčinom govori o sumnji koja je postavljena u političkim krugovima u vezi sa efikasnošću vakcine AstraZeneka, kao i da se govori o zavisti prema Ujedinjenom Kraljevstvu gde je više od 25 miliona odraslih primilo vakcinu, što je skoro 50 odsto odraslih.

„EU ima značajno niže cifre kada je reč o vakcinisanima, konstantno se postavlja pitanje političkog uticaja i Britanci se pitaju da li je Bregzit jedan od razloga zašto se u ovom trenutku ne prihvata njihova vakcina“, kaže ambasadorka.

Dodaje da se u javnosti govori o „vakcinanacionalizmu“ i potencijalnoj ugroženosti procesa vakcinacije u Velikoj Britaniji jer je određeni broj građana zbog polemika u javnosti u dilemi da li da se vakciniše.

„Od danas će se voditi još snažnija kampanja koja konstantno traje, činjenica da će se premijer vakcinisati AstraZenekom govori u prilog tome da će se voditi ozbiljna kampanja, kako bi se otklonila svaka dilema u vezi sa bezbednošću i efikasnošću te vakcine“

Joksimović je rekla da je u utorak primila vakcinu AstraZeneka i naglasila da se oseća dobro i bezbedno i da nijednog trenutka nije imala dilemu da li da se vakciniše tim cepivom na čijem su razvoju, kako kaže, radile ugledne institucije.

„Veoma je važno da shvatimo da moramo preuzeti deo lične odgovornosti i vakcinisati se, jer samo sticanjem kolektivnog imuniteta možemo doći do trenutka da se vratimo normalnom životu i da ekonomije početi da funkcionišu. Ovo je pitanje kolektivnog opstanka“, naglasila je ambasadorka.

Ona je kazala da su građani Srbije privilegovani jer imaju mogućnost da biraju između četiri vakcine što u Velikoj Britaniji, kako kaže, nije slučaj, a građani ne znaju koje će cepivo primiti dok ne dođu u centar za vakcinaciju.

Joksimović je kazala da je Ujedineno Kraljevstvo na prvom mestu po broju vakcinisanih prvom dozom uz podsećanje da se druga doza prima posle 11 ili 12 nedelja.

Ambasadorka je navela da je veliko nestrpljenje među Britancima da se život što pre vrati u normalu i da se zato veliki broj građana odaziva vakcinaciji.

Joksimović je kazala da London još nije počeo da „živi“, ali da su se 8.marta đaci vratili u škole što je bio prvi korak ka otvaranju.

Ona je kazala da će 29.marta biti dozvoljeno okupljanje 6 osoba na otvorenom, kao i da će biti dozvoljeni neki sportovi na otvorenom, ali i dalje su zatvorene sve prodavnice osim prehrambenih, a veliki broj građana još uvek radi od kuće.

„Sledeći korak biće 12. prila kada se očekuje da će biti otvoreni restorani i prodavnice, a sledeća faza bila bi 17.maja kada će se razgovarati o mogućnosti međunaodnih putovanja, jer Britanci ternutno ne mogu da putuju iz zemlje ukoliko nemaju konkretan razlog“, rekla je Joksimović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.