U trendu

A šta grčka elita misli o krizi?

Grčki poslanici su i dalje okrenuti Evropi, ali negativno ocenjuju ulogu evropskih institucija tokom ekonomske krize, prema dokumentu koji je objavio istraživački centar Helenik Obzervatori.

U dokumentu pod naslovom „Šta grčka politička elita misli o Evropi i krizi“, analizirano je mišljenje 74 člana grčkog parlamenta o evropskim integracijama i o ulozi Evropske unije u borbi protiv ekonomske krize, navodi se u biltenu grčke ambasade u Beogradu.

Anketa među poslanicima je sprovedena 2014. godine, a pokazala je da su poslanici,  koji su tada podržavali koalicionu vladu Nova demokratija-Pasok, kao i iskusniji parlamentarci više proevropski orijentisani za razliku od poslanika tadašnje opozicije, levičara i manje iskusnih parlamentaraca.

Rezultati ankete su, takođe, pokazali i da, iako kriza nije promenila evropski identitet grčkih parlamentaraca, ona je ipak negativno uticala na njihovu sliku o ulozi EU, procesu evropskih integracija, kao i na njihovu procenu načina na koji se EU uhvatila u koštac sa krizom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.