U trendu

Abas poželeo Trampu brz oporavak

Palestinski predsednik Mahmud Abas poželeo je potpun i brz opravak od Kovida -19 predsedniku SAD Donaldu Trampu i prvoj dami Melaniji Tramp.

Abasovu lakonsku poruku preneo je sinoć palestinski pregovarač Saeb Erekat, navode danas izraelski mediji.

Tramp je priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela 2017, a pola godine kasnije premeštena je Ambasada SAD u taj grad na čiji istočni deo Palestinci polažu pravo.

Izrael je okupirao istočni Jerusalim u ratu 1967. godine i kasnije ge anektirao, što medjunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci teže da istočni Jerusalim bude glavni grad njihove buduće nezavisne države koja bi obuhvatila Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Palestinci su reagajući na priznanje Jerusalima kao samo izraelskog zaustavili svu saradnju sa Vašingtonom, a Bela kuća im je zauzavrat ukinula milione dolara pomoći.

Palestinska uprava je takodje nedavno osudila ulogu Vašingtona u sklapanju sporazuma o normalizaciji odnosa izmedju Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina, koje je označila izdajom tih zemalja Zaliva.

Ona je takodje kritikovala administraciju SAD što je uticala na odluke Srbije i Kosova da njihove ambasade u Izraelu budu u Jerusalimu, navodi Tajms ov Izrael.

„Palestina je postala žrtva izbornih ambicija predsednika Trampa, čiji tim bi preduzeo svaku akciju, bez obzira koliko je destruktivna za mir i svetski poredak, da ponovo bude izabran“, rekao je tada Erekat.

SAD tvrde da nastavljaju da ulažu napore ne bi li doveli Palestince za pregovarački sto radi pregovora o Trampovom mirovnom planu. Palestinci su taj plan predstavljen u januru u potpunosti odbacili, ocenivši da uveliko favorizuje Izrael.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.