Abas pred izbore naredio da se poštuje sloboda izražavanja

Palestinski predsednik Mahmud Abas izdao je danas dekret kojim naredjuje poštovanje slobode izražavanja pred parlamentarne izbore u maju, što su zahtevale palestinske frakcije kada su ovog meseca u Egiptu diskutovale o glasanju.

Dekret otklanja neke sumnje koje bacaju senku na prve palestinske opšte izbore posle 15 godina, mada druge prepreke nisu otklonjene.

Predsedničkim dekretom se zabranjuje policijsko gonjenje i pritvaranje na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze koji kontroliše rivalski Hamas „iz razloga povezanih sa slobodom govora i političkom pripadnošću“. Oni koji se zbog toga drže u zatvoru moraju biti oslobodjeni, navodi se u dekretu.

Izbori zakazani za 22. maj biće prvi na palestinskim teritorijama otkako je islamski ekstremistički Hamas pobedio na prethodnom glasanju 2006.

Godinu dana kasnije Hamas je silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze od snaga lojalnih umerenijem Abasovom Fatahu.

Autonomnim enklavama na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali vlada Palestinska uprava u kojoj dominira Fatah.

Tokom dugogodišnjih podela organizacije za ljudska prava su optuživale Hamas i Palestinsku upravu da suzbijaju političke protivnike.

Hamas je apelovao da se zaustavi političko hapšenje na Zapadnoj obali, a Abasov Fatah je to isto tražio u Gazi.

Poziv na izbore usledio je kao odgovor na niz kriza sa kojima su suočene te najveće palestinske frakcije, uključujući finansijsku i činjenicu da nije postignut mirovni sporazum s Izraelom o osnivanju palestinske države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.