U trendu

Abazović: Destabilizacija CG ima i regionalni kontekst

PODGORICA – Crnogorski premijer Dritan Abazović kaže da ne zna da li će njegova vlada preživeti glasanje o nepoverenju zakazano za 19. avgusta u parlamentu, ali ističe da zna da politički neće preživeti deo onih koji su pokrenuli tu proceduru.

„Ne prognoziram im dobru političku budućnost. Šta god bude, spremni smo da dostojanstveno odstupimo. Nastavićemo političku borbu. Svako ko pritisne zeleno svetlo značiće da želi da vrati Crnu Goru unazad i anulira Temeljni ugovor (sa SPC). Neki žele da nas vrate u blato nacionalizma“, rekao je Abazović.

Istakao je da će DPS, SDP i SD morati da preuzmu odgovornost za destabilizaciju Crne Gore, jer su, kako je kazao, opljačkali građane do kosti, a onda neće da im pomognu

Na pitanje da li je razgovarao s Demokratskom Crnom Gorom i da li bi neizglasavanje nepoverenja vladi značilo prekompoziciju, Abazović je kazao da sve opcije otvorene.

„Svakako ćemo morati na izbore. Ali DPS, SDP i SD moraće da preuzmu odgovornost za svu destabilizaciju – ako krene energetska kriza, ako budemo morali u rebalans, a ne budemo imali vladu. Bude li se krenulo u destabilizaciju, te tri opcije treba targetovati….“, rekao je premijer Crne Gore i poručio:

„Ovo ima i regionalni kontekst, jer imate u izbore u BiH, dešavanja na Kosovu, i sad treba da idemo na destabilizaciju u Crnoj Gori. To treba građani da prepoznaju“.

Premijer novinarima na pres konferenciji povodom 100 dana rada vlade rekao da sumnja da inicijatori glasanja o nepoverenju njegovoj vladi imaju 41 glas.

„Zahvalan sam manjinskim partijama što nisu potpisali tu inicijativu, bez obzira kako će se izjasniti o njoj na sednici Skupštine. Ljudima će za mesec ili dva sve biti kristalno jasno“, naveo je Abazović.

Na pitanje da li smatra da ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić i ministar odbrane Raško Konjević treba da podnesu ostavke, Abazović je kazao da oni od prvog dana nisu deo njegovog tima i da se od samog početka ponašaju kao opozicija u vladi.

Istakao je da je lično dobronameran i da želi da sarađuje.

Žao mu je, kazao je, ali sve ovo nema veze sa juče potpisanim Temeljnim ugovorom sa SPC.

„To je pitanje političke etike i nisam siguran da je oni imaju ili da na etiku gledamo isto. Meni lično ni sad ne smetaju. Čak je dobro da ljudi naprave razliku – vide i čuju njih i vide i čuju nas. Da nije tako, da je etika na prvom mestu, nikad ne bi došli u takvu situaciju. Vode dva važna resora, a ponašaju se kao opozicija“, rekao je Abazović.

Za Konjevića i Krivokapića je kazao da od jutra do mraka razmišljaju kako će da urade nešto protiv vlade i dodao da su mnoge stvari razobličene u vezi SDP, strankom Konjevića i Krivokapića.

„Rekao sam predsjedniku DPS (Milu Đukanoviću) da su oni taoci SDP i da se tuku za ekstremističke glasove. Ne navijam da desnica jača“, kazao je Abazović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.