U trendu

Abazović o novoj vladi posle konsultacija sa DF-om

PODGORICA – Predsednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović rekao je posle današnjih konsultacija sa predstavnicima Demokratskog fronta da je stav ovog saveza da bi voleli da se konstituiše vlada u okviru parlamentarne većine, da ima ograničen rok, i da neka pitanja kao izbori budu tretirana kao prioritetna.

„Sa DF-om kao i uvek vrlo ugodan sastanak. Predstavili smo magistralni pravac i prioritete manjinske vlade. Oni su rekli da su to primili k znanju i da će se oglasiti. Naglasili su neke važne stavke, kao što je popis stanovništva koji bi trebalo da bude do kraja godine. U razgovorima učestvuje 70 od 81 poslanika“, rekao je Abazović.

Kazao je da je juče uputio poziv i lideru Demokrata Aleksi Bečiću, ali da se iz te partije nisu oglašavli.

„Još jednom ih pozivam da sednemo za sto. To ne znači da se moramo dogovoriti, ali upućujemo tu poruku. Ako odbijaju dijalog, to je njihov legitiman stav. Razgovaralo se sa svima isključujući DPS, ali nije problem ni da se s njima obavi razgovor“, kazao je Abazović.

Ne bi, kako je naveo, imali ništa protiv da ljudi poput poslanika Demokrata Dragana Krapovića i Zdenke Popović budu ministri.

Očekuje da predsednik države Milo Đukanović održi konsultacije sa svima.

„Sve što se sad dešava je uzaludno gubljenje vremena. Očekujem da predsednik uradi to što prije. Mislim da postoji ozbiljna većina za formiranje vlade. Navijam da i DF bude deo tog procesa. Ne mogu da kažem da će to biti, ali volio bih“, rekao je Abazović, prenele su podgoričke Vijesti.

Abazović je naveo i da se razgovaralo sa liderom Demosa Miodragom Lekićem, Pokretom za promjene…

„Realnije bi bilo da se formira neka većina, nego da se ne formira. Krajnji cilj je da vladu podrži 49 poslanika ili više. Ako ne bude, to nije deblokirajuće za procese“, kazao je.

Rekao je da odlaganje lokalnih izbora nije bilo na dnevnom redu razgovora i da to nije niko pominjao.

Abazović je rekao da su navodi o broju resora u domenu spekulacija. „Prvo neko treba da dobije mandat, da bi predstavio strukturu. Sve ostalo je u domenu spekulacija. Moj apel je da potpuno to zanemare“.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić izjavio je ranije da ne želi da budeo deo nove vlade, ali da bi voleo da to budu predstavnici Demokratskog fronta.

Iz koalicije „Crno na bijelo“, koja je za izlazak iz političke krize u januaru predložila format manjinske vlade, tada su kazali da u takvoj vladi ne bi bilo mesta za DF i Demokratsku partiju socijalista (DPS), ali da bi voleli da dobiju podršku svih političkih subjekata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar