U trendu

Ađijus predstavio svoj izveštaj o radu Mehanizma

HAG – Predsednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) sudija Karmel Ađijus poručio je da se međunarodna krivična pravda odnosi na sve nas, „jer je pravda u službi mira, a mir se mora održavati na dnevnoj bazi“.

Ajius je predstavljajući na sednici Saveta bezbednosti UN svoj prvi izveštaj o napretku od kada je stupio na dužnost 19. januara 2019. godine, ponovio da je neophodno čvrsto se suprotstaviti onima koji negiraju legitimnost nalaza Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), MKSR i Mehanizma, posebno imajući u vidu nedavno ponovno pojavljivanje poricanja genocida i revizionizma.

On je u svom obraćanju istakao najvažnije aspekte rada Mehanizma u proteklih šest meseci, a govoreći o peostalom poslu napomenuo je da je Žalbena presuda u predmetu Karadžić dostavljena 20. marta 2019. godine u haškom ogranku Mehanizma, naglašavajući pravovremeni zaključak ovog značajnog slučaja.

Ađijus je obavestio Veće o žalbenom predmetu Mladić, za koji se očekuje da će biti okončan do kraja 2020. godine, kao i o napretku postignutom u ponovnom suđenju u predmetu Stanišić i Simatović, u kojem je odbrana započela izlaganje 18. juna 2019. godine.

Predsednik je obavestio Savet da se saslušanje u predmetu protiv pet osoba optuženih za nepoštovanje suda očekuje u oktobru 2019. godine.

U zaključku, Ađijus je izrazio odlučnost da učini „najviše što može kako bi maksimizirao sposobnost Mehanizma da isporuči smislenu pravdu i da ispuni sve aspekte svog mandata na efikasan i delotvoran način“, kao i svoju nadu da će Mehanizam i dalje naći podršku u Savetu, kako je to bilo do sada.

Nakon njegovog obraćanja, izjave su dali članovi Saveta kao i predstavnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Ruande.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.