U trendu

Advokatica: Seksualno uznemiravanje manekena postalo epidemija

Seksualno uznemiravanje manekena postala je epidemija, izjavila je danas američka advokatica Lajza Blum na konferenciji za novinare održanoj pošto su dva bivša manekena rekla da ih je uznermiravao modni fotograf Brus Veber.

„Manekenstvo treba da reši pitanje eksploatacije modela, koji su često prepušteni milosti agenata, agencija i fotografa“, rekla je Lajza Blum, ćerka advokatice Glorije Alfred koja brani nekoliko žrtava navodnih seksulanih napada Bila Kozbija, Harvija Vajnstajna i američkog predsednika Donalda Trampa.

Lajza Blum je rekla da su mnogi manekeni preplašeni te javno ne govore o zlostavljanju, čak ni o seksualnom, strahujući da bi im to uništilo karijeru, i dodala da su mnogi modeli zbog toga napustili svoje zanimanje.

Ona je prošle nedelje podnela tužbu Vrhovnom sudu Njujorka protiv Vebera u ime manekena Džejsona Bojsa.

Veber (71) svetski poznat po fotografijama mladih seksepilnih manekena, navodno je zatražio od Bojsa koji je tada imao 28 godina da radi vežbe disanja da bi se oslobodio stresa i da postepeno skida odeću, nakon čega ga je milovao bez njegove saglasnosti.

Veber je radeći za „Vog“ i druge čitane časopise podstakao popularnost marke Kelvina Klajna, Ralfa Lorena i Fiča.

Drugi bivši maneken, Mark Riketson takodje je opisao da je Vebera seksualno zlostavljanje i njega kao i Bojsa, i to kada je imao 18 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.