AfD beleži rast samo na istoku Nemačke

BON – Na pokrajinskim izborima u Brandenburgu i Saksoniji desni populisti iz Alternative za Nemačku beleže rekordan porast broja glasova.

Ali na nivou Nemacke to nije tako, pokazuju najnovija istraživanja javnog mnjenja.

Pokrajinski izbori u Saksoniji i Brandenburgu okončani su sa znatnim gubitkom glasova i rekordno lošim rezultatima za Demohrišćane (CDU), Socijaldemokrate (SPD) i Levicu, dok Alternativa za Nemacku (AfD) i Zeleni beleže uočljiv porast broja glasova.

Ipak, prema istraživanju „Dojčlandtrend“ institut Infratest dimap, kada bi se ove nedelje glasalo na izborima za savezni parlament Bundestag, CDU, SPD i AfD bi u odnosu na prognoze iz avgusta, zabeležile samo blagi rast: AfD bi osvojila 15, a CDU 27 odsto glasova.

Time bi Demohrišćani po prvi put od maja jasno bili ispred Zelenih, koji su izgubili tri procenta glasova, preneo je „Dojče vele“.

Sa 23 odsto, Zeleni bi ipak ostali druga po jačini politička snaga u Nemačkoj.

Poređenja radi, tokom izbora za Bundestag u septembru 2017. Zeleni su osvojili samo osam odsto i imaju najmanju poslaničku grupu u Bundestagu.

Vladajuća koalicija u Nemačkoj, tzv. „Velika koalicija“ CDU/CSU i SPD, prema rezultatima ankete ne bi sada mogla da ima vecinu u Bundestagu.

Istovremeno, građani su nezadovoljni radom vlade.

Birači procenjuju da vlada previše obećava, ali da se malo toga odražava na život ljudi. To mišljenje deli tri četvrtine građana (74 odsto) sa pravom glasa.

Dve trećine građana sa pravom glasa (67 odsto) su, isto kao i u avgustu, loše ocenili rad vladi u Berlinu.

Unutar same koalicije razlike su još veće: rad CDU u vladi za 62 odsto građana nije zadovoljavajući, radom CSU 67 procenata, a radom SPD čak 74 odsto.

Očigledno je da mnogi građani SR Nemačke pridaju važnost kontinuitetu.

Angela Merkel (CDU) je za 58 odsto ispitanih građana garant blagostanja u zemlji, uprkos nizu međunarodnih kriza.

Na listi najomiljenijih političara u zemlji, nemačka kancelarka ponovo zauzima prvo mesto.

Sa velikim odstojanjem, na drugom mestu je ministar spoljnih poslova Hajko Mas (SPD), a na trećem ministar finansija Olaf Šolc (SPD).

Radom nove predsednice CDU i aktuelnom ministarkom odbrane Anegret Kramp-Karenbauer zadovoljno je samo 20 odsto ispitanika.

To je najgori rezultat do sada za tu političarku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.