U trendu

Afera s jajima košta holandske živinare 33 miliona evra

Holandski uzgajivači kokošaka su pretrpeli štetu od oko 33 miliona evra kao direktnu posledicu klanja i drugih mera koje su sprovedene nakon što je ovog meseca otkriveno da su jaja sa njihovih farmi zagađena toksičnom hemikalijom.

Procena, koju je izračunao Univerzitet u Vageningenu na zahtev holandskog Ministarstva za ekonomske poslove, poslata je danas parlamentu uoči rasprave o tome kako su nadležni organi upravljali ovom aferom, prenosi agencija Rojters.

Istražitelji su početkom avgusta otkrili malo veće prisustvo fipronila, otrova protiv buva, od prihvatljivih nivoa na holandskim farmama kokošaka, zbog čega se brzo pristupilo klanju, stavljanju u karantin i drugim merama za sprečavanje dalje proizvodnje kontaminiranih jaja.

Kasnije je usledilo povlačenje iz prodaje miliona jaja od holandskih kokošaka i proizvoda koji sadrže jaja u zemljama širom Evrope, a čak i u Aziji.

Dva Holanđanina koji su vodili kompaniju sa veterinarskim preparatima Čikfrend uhapšena su i zadržana u pritvoru u Holandiji pod sumnjom za ugrožavanje javnog zdravlja zbog upotrebe hemikalija na farmama kokošaka.

Belgijske vlasti istražuju da li je belgijska firma koja je prodala Čikfrendu preparate koji sadrže fipronil bila svesna, da li je saučesnik ili odgovorna za ulazak te hemikalije u lanac ishrane.

Šteta koju je izračunao Univerzitet odnosi se na oko 200 holandskih farmi, i ne obuhvata finansijske posledice verovatno veće finansijske štete prouzrokovane povlačenjem jaja u međunarodnim okvirima, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.