U trendu

Ruski „put do pakla“: Američka naučnica preplašena najdubljom bušotinom na svetu

Koljska superduboka bušotina, koju su ruski geolozi izbušili u Murmanskoj oblasti, podseća na horor filmove i uliva iracionalni strah, piše američka astrofizičarka Sabrina Stirvalt za naučni magazin „Sajentifik Amerikan“.

Autorka članka piše da je najdublja buštotina na svetu „put koji vodi ka centru Zemlje“, kao i da uopšte ne iznenađuje što napuštenu bušotinu u narodu zovu „put do pakla“.

„Ako na internetu potražite informacije o najdubljoj rupi na svetu, odmah ćete naići na vesti o ‘kricima iz Koljske superduboke bušotine’“, piše „Sajentifik Amerikan“.

Istovremeno, Stirvaltova „umiruje“ čitaoce time što čovek ne može upasti u rupu zbog njenih dimenzija.

„Pre nego što vas slika o superdubokoj bušotini počne progoniti u košmarima, pokušajte da zapamtite da je prečnik ove bušotine svega 23 centimetra. Dakle, ne možete upasti u nju“, podseća autorka članka.

Koljska superduboka bušotina nalazi se zapadno od grada Zapolarni, nedaleko od granice s Norveškom. Bušenje najdublje rupe na svetu je trajalo 20 godina, počevši od 1970. godine. Kolska bušotina je dospela u Ginisovu knjigu rekorda kao najdublja veštačka bušotina na svetu – 12.261 metar.

Za vreme radova na bušotini dogodilo se nekoliko incidenata zbog čega je rad prekidan. Pojedini radnici na bušotini kasnije su saopštili da su seizmički senzori beležili čudne zvuke iz rupe, nakon čega su se pojavile glasine da su sovjetski geolozi „stigli do pakla“ i čuli „stenjanje grešnika iz podzemlja“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)