U trendu

AFP: Afere i dalje potresaju izbornu kampanju u Francuskoj

Predsednička izborna kampanja u Francuskoj posle prve televizijske debate kandidata, ponovo je u senci zbog proširivanja istrage protiv kandidata desnice Fransoaa Fijona kao i posle ostavke socijalističkog ministra unutrašnjih poslova Bruna Le Rua, ocenila je danas agencija Frans pres.

Le Ru je u utorak podneo ostavku nakon što je priznao da je angažovao svoje ćerke na privremenim poslovima u parlamentu tokom letnjeg raspusta. Le Ruove ćerke su u to vreme imale 15 i 16 godina.

Pravosudni organi dodatno su bacili senku na kampanju nakon proširivanja istrage protiv Fijona, protiv kojeg je nedavno podignuta preliminarna optužnica za zloupotrebu javnih sredstava (proneveru) i saučesništvo u toj zloupotrebi.

Izvori bliski tužilaštvu saopštili su da je istraga proširena zbog sumnje za „tešku prevaru i falsifikovanje dokumenata“.

Pariski list Mond preneo je danas da pravosudje sumnja da je bračni par Fijon „falsifikovao dokumente kako bi opravdao zarade“ supruge Penelope i dvoje dece za posao koji su fiktivno obavljali u parlamentu.

Drugi list, Est republiken ocenio je danas da bi trebalo da se zabrani zapošljavanje porodice političara u javnim službama jer će uvek da postoji sumnja o „njihovom favorizovanju“.

„To bi bio jedini način da se ukloni sumnja o korupciji koja može da optereti političku klasu“, dodao je list.

Fijon, bivši premijer desničarskog predsednika Nikole Sarkozija koji je bio glavni favorit na početku izborne trke, sada je na trećem mestu po popularnosti posle otkrivanja afere o fiktivnom zapošljavanju njegove porodice.

Njegov advokat Pjer Korni-Žantij reagovao je na nove elemente istrage navodeći da nije bilo falsifikovanja dokumenata.

Ta afera, kao i istraga koja pogadja članove stranke kandidatkinje ekstremne desnice Marin Le Pen o navodnoj prevari i uzimanju novca od Evropskog parlamenta za posao koji nisu obavljali, daju poseban ton predsedničkoj kampanji.

List Liberasjon, koji se smatra levičarskim, pozdravio je otkrivanje afere o Fijonu i Marin Le Pen, kao i o Le Ruu koji je za 24 sata „izgubio ministarsku fotelju“.

„I pored toga, Fijon i Marin Le Pen nastavljaju svoje kampanje, kao da se ništa nije desilo“, ocenio je list podsećajući da je Fijon jedini kandidat u istoriji predsedničkih izbora u Francuskoj protiv kojeg je podignuta preliminarna optužnica.

Francuski elektronski mediji ocenjuju da mesec dana pre prvog kruga izbora, zakazanog za 23. aprila, oko 40 odsto birača još ne zna za koga će glasati.

Mediji dodaju da bi tu neodlučnost možda uklonila debata dva favorita u prvom krugu, Marin Le Pen i kandidata centra Emanuela Makrona koji ima podršku i levičarskih i desničarskih političara.

Kandidat levice Benoa Amon, „autsajder“ koji je na iznenadjenje svih pobedio na stranačkim izborima favorita Manuela Valsa, ima teškoća da pokrene svoju kampanju, ne samo zbog podele unutar levice čiji se deo priklonio centristi Makronu, već i zbog „nemogućnosti“ da ubedi glasače u svoj izborni program.

Levičari i desničari koji podržavaju Makrona smatraju da je on „jači“ da iz izborne trke „ukloni“ ekstremno-desničarsku kandidatkinju Marin Le Pen, dodali su mediji u Francuskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.